Treća rata za umirovljenike iz T-HT-ovih dividendi?

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić , 10. svibanj 2007. u 06:30

Pregovori Vlade i DT-a ne idu glatko i može se čuti da je upitno i planirano jesensko izlistavanje na burzama

Iznoseći informaciju da će se javna ponuda T-HT realizirati na jesen, Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, samo je javno potvrdio ono što je tržište nagađalo već nekoliko mjeseci unazad. Iako je razloge odgode potpredsjednik Vlade obrazložio boljim terminom za izlistavanje dionice na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi, posve je jasno da prolongiranje ide i za političkim, predizbornim motivima vladajuće stranke.

Interes investitora
No kako se saznaje u poslovnim krugovima, lipanjski termin nije dolazio u obzir ni zbog činjenice da pregovori dvaju ključnih dioničara – Vlade i Deutsche Telekoma – uopće ne idu glatko, pa se može čuti da će se i planirano jesensko izlistavanje “stići” samo ako se doista svi uključeni maksimalno posvete projektu. Nesporazuma je navodno puno, a koliko se može saznati, većina ih još uopće nije riješena. Glavna točka prijepora je pak tretman DTK mreže u budućoj procjeni vrijednosti kompanije, odnosno 20-postotnog udjela koji se iznosi na burzu. Potpredsjednik Polančec naveo je kako će se DTK po svoj prilici riješiti tako da se ne mijenja bilanca tvrtke, što će se, tumače poznavatelji, automatski odraziti na interesu velikih investitora za ulaganje u ovu dionicu. Jedna od mogućnosti za to je da se DTK, bez obzira koliko vrijedi, knjiži kao izvanbilančna kategorija pod terminom, primjerice, sredstva u korištenju ili sredstva pod služnosti. “Čak i ako to prođe u prospektu, već na road showu će biti jasno što o tome investitori misle”, kaže jedan upućeni izvor. I dalje se u nekim krugovima tvrdi da se T-HT-u vlasništvo nad mrežom ne može osporiti samo pod uvjetom da je u svakom zasebnom slučaju polaganja kabela kompanija točno slijedila pravnu proceduru. To se pak može dokazati samo prolaskom kroz prateću pravnu dokumentaciju što, smatra se, T-HT nije želio učiniti jednostavno zbog straha da kompanija nije u svakom predmetu vezanom uz DTK imala pravno čisto pokriće koje bi joj jamčilo nesporno vlasništvo. Premda je prolongacijom kupljeno vrijeme za daljnje pregovore, odgoda je istodobno otvorila pitanje namire sredstava za isplatu rate duga umirovljenicima koja stiže u lipnju.

Kupljeno vrijeme
Potpredsjednik Vlade Polančec dao je naslutiti da će se umjesto mostnog kredita, što je bila poluga korištena u slučaju izlistavanja Inine dionice, za realizaciju isplate iskoristiti T-HT-ova dividenda. No kako je odlučeno na skupštini, od profita kompanije za 2006. godinu samo će se 10 posto isplatiti kao dividenda što iznosi 207 milijuna kuna. Za ratu umirovljenicima pak potrebno je oko 1,3 milijarde kuna, što sluti da se ostatak sredstava kani namaknuti isplatom zadržane dobiti iz prošle, ali možda i iz prethodnih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close