Trebate novu perilicu, sušilicu ili hladnjak? Ministarstvo časti!

Autor: Agencija VLM , 08. svibanj 2015. u 10:21
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Iz ministarstva zaštite okoliša poručuju kako uskoro kreće i javni poziv za novi program…

Samo u ovoj godini osigurali smo sredstva za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća. Na javni poziv se mogu javiti svi građani i po jednostavnoj i brzoj proceduri dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava za obnovu fasada, zamjenu stolarije ili, primjerice, solare.

Time mogu značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja i živjeti u ugodnijem prostoru. Osim što omogućujemo povećanje kvalitete života našim građanima, čuvamo okoliš i osiguravamo posao za domaće tvrtke i obrtnike koji će biti angažirani na obnovi kuća – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na tribini za građane u Velikoj Gorici. 

Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sinoć su građanima Velike Gorice predstavili projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji se sufinanciraju ove godine, a poseban fokus bio je na programu energetske obnove obiteljskih kuća za koji je prošloga tjedna krenuo javni poziv.  Ove godine na poziv se javlja direktno Fondu po pojednostavljenoj proceduri.   – Za prijavu je potrebno prvo kontaktirati ovlaštenog certifikatora za inicijalni energetski pregled kuće i zatim zatražiti ponudu izvođača radova. Nakon toga se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika i dostaviti ugovor – istaknuo je direktor Fonda Sven Müller te dodao kako usluge certifikatora građanima nisu dodatni trošak jer trošak certificiranja snosi Fond. 

Iz ministarstva zaštite okoliša poručuju kako uskoro kreće i javni poziv za novi program energetske učinkovitosti namjenjen građanima, a to je sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača, a planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kakve on veze ima sa fasadama, nikakve osim što se mali naslikava okolo a ništa po tome pitanju on nije učinio – smiješno!

Hm, opet će pare pokupit oni koji su blize ministarstvu,,

što država ne da svima vaučer ili se ne odrekne recimo poreza ili ga smanji na te uređaje pa da svi profitiraju tko zeli obnoviti te uređaje koje im više troše

Zašto ministarstvo zaštite okoliša ne daje poticaje isključivo za hrvatske proizvođače.

Ako ne znaju što će s novcima (neka daju povoljno hrvatskim tvrtkama koje uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) ili nam smanje namete za 50%.

Ovi novci za automobile i stranu bijelu tehniku mi izgledaju kao da se kažnjava domaća industrija (ono što je preostalo) a potiče strana industrija.

Insp.Nagib ti pišeš bedastoće. S tko uplaćuje u te fondove u vidu članarine i onda dobijemo samo dio van. i to u vidu gluposti i na način da podupiremo strana gospodarstva.

kaj se onog subvencioniranja fasada tiče. natječaj je totalna glupost i pljačka. 30 000 kn subvencije. svašta. pa nije fasada 10-15cm stiropora kako Hrvati misle da je to fasada…

New Report

Close