‘Trebamo zakon o sistemskim tvrtkama’

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2017. u 22:00
Ministar državne imovine Goran Marić/D. Urukalović/PIXSELL

Ministar državne imovine stečajni i predstečajni zakon ocijenio nedostatnim.

Prijedlog zakona o sistemski važnim tvrtkama je u pripremi i mislim da takav zakon treba biti prisutan na hrvatskom zakonodavnom prostoru.

I stečajnom i predstečajnom zakonu puno toga nedostaje, jer su neživotni, teško provedivi, teško provjerljivi i pokazali su puno nedostataka", izjavio je jučer ministar državne imovine Goran Marić.  Prijedlog zakona koji se priprema mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu eura duga, koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Na upit novinara postoji li suglasje s Mostom oko tog zakona, ministar Marić rekao je da u ovoj fazi ne može uopće govoriti o tekstu zakona. "Tek će doći prijedlog zakonskog rješenja. Kad bude prijedlog onda će se moći govoriti", rekao je Marić. Nije htio odgovoriti na pitanje ide li zakonski prijedlog u smjeru da država na neki način intervenira odnosno uđe u posrnulu, sistemski važnu kompaniju, kazavši samo da prijedlog zakona još nije gotov i da ne može govoriti hipotetski. Ministar Marić najavio je i da će se ovoga tjedna riješiti pitanje članova Nadzornog odbora Brodarskog instituta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close