Trebamo ministra koji će nas izvući s dna EU-a

Autor: Borivoje Dokler , 25. siječanj 2016. u 22:00
Mato Mamić na svojoj farmi bikova u Tenji/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Okolne zemlje povećale su proizvodnju kad su im došli veliki igrači iz klastera i osigurali redovne otkupe, stabilne cijene i plaćanja.

Baby-Beef interesna je Udruga proizvođača tovne junadi u Republici Hrvatskoj osnovana 2000 godine. Osnivanje je iniciralo dvadesetak značajnijih proizvođača tovne junadi s područja cijele Hrvatske, a udruga danas broji 350 članova koji pokrivaju 85 posto ukupne proizvodnje u ovom sektoru.

Dopredsjednika udruge, farmera Matu Mamića, upitali smo kako vidi trenutnu situaciju u sektoru i što bi trebalo učiniti da se ona poboljša. "Moram priznati, naročito gledajući druge sektore, da je sitaucija zadovoljavajuća. Hrvati su trenutno među pet najboljih proizvođača junadi u Europi. Ispred nas su po kvaliteti samo Španjolci, Francuzi i Talijani, a imamo sreću što su nam i luke u blizini pa nemamo velikih problema s transportom na strana tržišta. To je vrlo važno jer veliki dio svoje proizvodnje izvozimo.

Trenutno je velika potražnja u arapskim zemaljama, a mi svoje proizvode plasiramo uglavnom u Libanon i Egipat jer oni traže najbolju kvalitetu i plaćaju najveću cijenu", kaže Mamić i napominje kako je količina proizvodnje ključni problem hrvatskih farmera. Ako želimo naći svoje mjesto u EU i postati renomirani proizvođači, ponajprije trebamo povećati količine jer ćemo tako otvoriti nova tržišta i postići bolje cijene, smatra Mamić i napominje da mi nemamo ni znanja ni kapitala da to napravimo.

 

65posto

telića za tov se uvozi i to uglavnom iz Češke, Slovačke i Rumunjske, ali to rade i farmeri iz drugih zemalja

Sustav krava-tele
"Kad pogledamo kako su to učinile okolne zemlje, primjerice Poljska, jasno je da to nije plod njihove pameti. Došli su im veliki igrači iz klastera i osigurali redovne otkupe, stabilne cijene i plaćanja, što je potaknulo interes za proizvodnju tovne junadi", kaže Mamić kojeg smo pitali i kakvo je stanje sa sustavom krava-tele iz kojeg bi trebala dolaziti glavnina teladi za tov. "Stanje sa sustavom krava-tele u Hrvatskoj danas je katastrofalno. Zbog toga moramo učiniti sve da on ojača jer bez vlastite proizvodnje nema ni budućnosti tova. Kada bi uspjeli podići taj segment, revitalizirali bi cijeli sektor. A ta proizvodnja ne zahtjeva velika ulaganja, ne zahtjeva moderne staje, laktofrize i slično. Ona se može odvijati na malim gospodarstvima, a neki optimum bio bi oko 50-ak krava", kaže dopredsjednik Baby-Beefa i napominje kako je u Hrvatskoj registrirano oko 3000 subjekata koji se time bave.

Oni nažalost ne uspjevaju zadovoljiti potrebe tržišta pa se oko 65 posto telića za tov ipak uvozi. "Ali to nije isključivo naš problem. Teliće uvoze Španjolci, Talijani i mnoge druge države i to uglavnom iz Češke, Slovačke i Rumunjske, iz kojih i mi kupujemo", kaže Mamić. Pitali smo ga i koliko je zadovoljan prijašnjim Ministarstvom poljoprivrede te što očekuje od novog ministra i njegovog tima. "Najlakše je pljuvati po onima koji su otišli. Da budem iskren, napravili su relativno dobar posao, posebice u zadnje dvije godine mandata. Farmerima su subvencije redovito isplaćivane, nitko nije zakinut, a i ne možemo očekivati da nam država sve organizira – pa ne živimo više u socijalizmu. I mi smo poduzetnici koji moraju sami pronaći svoje tržište. 

Kvaliteta za uspjeh 
Ulaskom u Europsku uniju nestale su sve granice, uklonjene mnoge prepreke, tako da svi oni koji žele raditi ovaj posao imaju otvorena vrata. Može se poslovati bilo gdje, samo treba imati kvalitetu", kaže Mamić i naglašava kako bi nova ekipa trebala početi od zemljišta: "Treba učiniti sve da se poveća površina plodne zemlje, to je osnova svega". Što se tiče interventne podjele državnog poljoprivrednog zemljišta, Mamić drži da po onoj narodnoj 'Nije se rodio tko je svima ugodio' uvijek ima nezadovoljnih, ali da je ipak napravljen pomak. Smatra da je to proces koji treba nastaviti jer se njime zemlja stavlja u funkciju. S druge strane, podjelu sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj smatra nakaradnom.

"Po meni, sredstva su trebali dobiti svi, znači svi oni koji su imali traženih 35 bodova. Nema onog kome novac ne treba, bilo za popravak krova, puta ili nabavu nove sijačice. Nema logike da osamsto ne dobije sredstva, a dvjesto dobije. Možda namjere nisu bile takve, ali je loše ispalo. Najbolje bi bilo da se napravi revizija i sredstva podjele svima. Može se primjerice potpora od 5 milijuna eura smanjiti na 500.000 i bit će dovoljno za sve. Ipak je to fond, kako mu i samo ime kaže, za ruralni razvoj", smatra Mamić i zaključuje kako su za svaki uspjeh, pa tako i u njegovom sektoru, najvažnije zemljište, financije i obrazovanje.

"Treba urediti zemljišta, obrazovati poljoprivrednike i omogućiti jeftinije kreditiranje. Kako ću ja napredovati ako moj kolega iz Augsburga plaća kamatu od 0,5 posto, a ja 3,5 posto. To je velika razlika. Domaćim farmerima treba omogućiti iste uvjete kakve imaju oni u EU. Hrvatska je poljoprivreda trenutno na posljednjem, 28. mjestu, i trebamo ministra koji će nas podići na 15. mjesto. On treba biti kao nogometni izbornik te, ako izgubi pet utakmica zaredom, treba odstupiti. Naša je sreća što nema ispadanja iz lige. Znam da ovo zvuči malo grubo i provaokativno, ali to je jednostavno tako", kaže Mamić.

Komentirajte prvi

New Report

Close