‘Treba se poštivati pravo roditelja na odgoj njihove djece’

Autor: Agencija VLM , 25. studeni 2012. u 13:15
Ilustacija / PXL

Ministar je oduzeo većini roditelja pravo da osigura odgoj svoje djece u skladu s njihovim kršćanskim uvjerenjem, kaže biskup Škvorčević.

Na današnji blagdan Krista Kralja u svim crkvama Požeške biskupije čita se Okružnica koju je uputio biskup Antun Škvorčević kako bi se vjernicima, prvenstveno roditeljima pomoglo da se što bolje upoznaju s problemima koji su nastali uvođenjem zdravstvenog odgoja u javne škole Republike Hrvatske. Biskup podsjeća kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta odredio da se uvede zdravstveni odgoj u sve osnovne i srednje škole.

– Način na koji je to učinio i sadržaj koji je propisao za sve učenike i učitelje uznemirio je brojne roditelje, školske djelatnike, vjeroučitelje i druge ljude u Hrvatskoj, jer je oduzeo većini roditelja pravo da osigura odgoj svoje djece u skladu s njihovim kršćanskim uvjerenjem – kaže biskup Škvorčević podsjećajući kako su hrvatski biskupi na svom nedavnom plenarnom zasjedanju razmotrili su to pitanje i uputili Pismo predsjedniku Hrvatske Vlade kojim su ustali u zaštitu prava roditelja na odgoj vlastite djece.

Biskup potom navodi sadržaj toga Pisma u kojem se upozorava na nedemokratski način uvođenja spornog zdravstvenog odgoja, bez konzultacije s roditeljima, kao da bi škola trebala služiti vlasti, a ne vlast školi. Podsjeća na važnije međunarodne dokumente čiji je potpisnik Republika Hrvatska, posebno one Ujedinjenih naroda i Europske unije te ugovor Republike Hrvatske i Svete Stolice o pravu roditelja da sami odlučuju o odgoju svoje djece u skladu sa svojom vjerom te ističe da je odredba ministra znanosti, obrazovanja i sporta povreda tih prava.

Upozorava da program odgoja govori o ljudskoj spolnosti s neprihvatljivih polazišta jer joj ne pristupa s ciljem izgradnje cjelovite ljudske osobe utemeljene na moralnim načelima i prirodnim zakonima, nego pruža problematične informacije s dalekosežnim posljedicama.

– Pozivam svećenike, katoličke učitelje, vjeroučitelje, članove župnih pastoralnih vijeća i druge djelatnike u župama da pronađu mogućnost protumačiti roditeljima u čemu je sporan nametnuti zdravstveni odgoj te im pomognu da se na primjeren demokratski način u školi i na drugim razinama zauzimaju za poštivanje svojih prava u odgoju djece – poručuje požeški biskup.

Komentirajte prvi

New Report

Close