Treba li ukinuti 2. mirovinski stup?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2013. u 17:03
Mirjana Rađenović; Photo: Patrik Macek/PIXSELLPatrik Macek/PIXSELL

U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivo Marjanović zatražio je vraćanje svih osiguranika iz 2. u 1. stup mirovinskog osiguranja, zajedno s njihovim ulozima od oko 54 milijarde kuna.

Treba li ukinuti 2. mirovinski stup, jer ugrožava isplatu mirovina sadašnjih i budućih umirovljenika, te državni proračun, ili treba još povećati izdvajanja u njega kako bi se povećale mirovine, raspravljalo se danas na okruglom stolu u organizaciji Kluba saborskih zastupnika Hrvatskih laburista.

U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivo Marjanović zatražio je vraćanje svih osiguranika iz 2. u 1. stup mirovinskog osiguranja, zajedno s njihovim ulozima od oko 54 milijarde kuna.

Drži da bi, i uz gubitke zbog troškova sustava te izgubljenih vrijednosti zbog propalih banaka, ostalo dosta sredstava za stabilizaciju mirovinskog sustava i državnog proračuna.

Je li ispravno novac prikupljen u 2. stupu dati privatnicima da upravljaju njime u fondovima, dok se istodobno država skupo zadužuje kako bi prikupila novac za isplatu mirovina, pita Marjanović.

Upozorio je kako je budućim umirovljenicima, a naročito mladima koji već rade ili se tek sad zapošljavaju, mirovina iz 2. stupa neizvjesna po visini iznosa i sigurnosti isplate.

Hrvatska nije imala nikakvih iskustava s funkcioniranjem 2. stupa koji je nametnula Svjetska banka eksperimentalno u mnogim tranzicijskim zemljama. Manjkavost se vidjela tek kad je prvi umirovljenik stekao uvjete za mirovinu koja mu je bila manja i do 30 posto od onih iz 1. stupa. Stoga je većina tranzicijskih zemalja potpuno odustala od 2. stupa ili je on dobrovoljan, rekao je Marjanović.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je 2. stup preskupim jer taj posao može bez problema odraditi postojeći Mirovinski fond, te ustvrdio da su banke novac prikupljen u fondovima koristile za sanaciju svojih rizičnih plasmana.

Upozorio je na problem prijevremenog umirovljenja, osobito u vojsci i policiji, koji je doveo do toga da je broj umirovljenika i nezaposlenih prerastao broj zaposlenih.

No, Danijel Nestić s Ekonomskog instituta smatra da 2. stup ne treba ukinuti jer će sredstva uložena u njega na kraju omogućiti jednake ili čak i nešto veće mirovine od onih iz 1. stupa.

Nova formula za usklađivanje mirovina, u odnosu 70:30 za povoljnije mjerilo za umirovljenike, ne može riješiti problem starenja stanovništva i niske stope zaposlenosti, upozorio je. Ako koncept mirovinskog sustava nije dobar, nebitno je vode li ga privatnici ili država, naglasio je Nestić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević upozorio je kako je sustav neodrživ jer na jednog zaposlenog gotovo dolazi jedan umirovljenik, no povlačenje 54 milijardi kuna iz mirovinskih fondova u proračun samo bi vladajućoj garnituri omogućilo sigurne fotelje još neko vrijeme, a ništa bitno ne bi riješilo.

Rješenje vidi u povećanom izdvajanju za 2. mirovinski stup tako da se u njega preusmjere sredstva iz 500 parafiskalnih nameta i time riješi problem nezaposlenosti i gospodarskog rasta.

Za mirovine po 16 posebnih propisa potrebno je sedam milijardi kuna, za koje se država mora zadužiti, upozorila je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović.

Vlada ne misli odustati od 2. stupa, a izmjenama iz paketa mirovinskih zakona predviđa se uvođenje A, B i C potportfelja s obzirom na rizičnost ulaganja, s time da bi se osiguranik pet godina prije umirovljenja automatski prebacio u C kako bi mu se dodatno povećala isplativost.

O mirovinskom sustavu skrb treba voditi dugoročno, jer s 50 milijardi moglo bi se pokrpati proračunske rupe, ali se problem ne bi riješio, dodala je Rađenović.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Drugi stup treba reformirati, a ne prebaciti političarima.

Šta nedostaje drugom stupu?
Puno toga.
Upravitelji ubiru debele naknade kako god upravljali.
Sjede u Nadzornim odborima u ime Fondova i naknade trpaju u svoj džep.
Nitko ih ne kontrolira kako rade.
Pogoduju svojim majkama bankama ulažući u tvrtke kako bi bi banke izvukle dio svojih promašenih ulaganja.

Zašto naknada za upravljanje nije vezana za efikasnost fonda.
Zašto majke banke ne garantiraju minimalni prinos?
Zašto naknade u NO nisu prihod Fonda?

Zato što je Hrvatska visoko politički korumpirana zemlja i svaki zakon koji donese je samo sa jednim ciljem: Pljačka onih koji rade kako bi paraziti mogli dobro živjeti.

Samo dokle tako. Nositelj parazita u jednom trenutku ili umre ili ukloni parazita.
Šta će napraviti hrvatski narod vidjet ćemo.

Počistit će oni i štednju, samo im dajmo malo vremena. Mogu se kladiti da Linić već kalkulira neki novi porez na štednju… Izjava će mu biti, kada već država osigurava vaše novce red je da se plaća i porez…

Nisu umirovljenici nanjušili 2. stup već država… pljuc. Jednim pokretom pera pokupit 54 milijarde kuna – nenadjebivo. [emo_novac]

Upravo tako, ajmo samo pelješiti sve što dođe pod ruku. Samo ima tu problem: novac koji bi se u budućnosti uplaćivao se možda i može preusmjeriti u 1. stup, jer to bi jednostavno bila nova regulativa, ali već prikupljeni novac je naprosto privatna imovina osiguranika. To bi bilo isto kao i pljačke štednje iz banaka. Svi koji su ušli u drugi stup bi istog trena trebali zatražiti fizičku isplatu.

New Report

Close