Treba li ograničiti broj turista na najpopularnijim lokacijama u Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2016. u 09:17
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Već se neko vrijeme borimo s prekomjernom posjećenošću, a ove smo godine došli do granice te je intervenirao i UNESCO.

Za najveće turističke atrakcije kraj sezone uglavnom označava rušenje rekorda posjećenosti i najavu boljih brojeva posjeta u budućnosti. S entuzijazmom rasla je i želja za još više posjetitelja, no najveća turistička središta od turista će se morati braniti. Machu Picchu, Cinque Terre, Island, Butan, Santorini, Galapagos, Sejšeli, neke su od destinacija u kojima postoje restrikcije vezane uz broj turista ili se o njima ozbiljno razmišlja.

Treba li ograničiti broj turista na nekim od najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj, prvi put počelo se pričati ove godine, nakon još jedne rekordne sezone. Početkom tisućljeća na Plitvička jezera dolazilo je oko 300.000 posjetitelja, danas čak 1,300.000. Dubrovnik je u 2008. zabilježio pola milijuna gostiju, ove će ih godine gotovo sigurno biti više od milijun.

'Već se neko vrijeme borimo s prekomjernom posjećenošću, a ove smo godine došli do granice te je intervenirao i UNESCO. Jasno su poručili da će park, ako ga ne zaštitimo, biti uklonjen s popisa svjetske prirodne baštine', objašnjava Anđelko Novosel, ravnatelj NP-a Plitvička jezera koji tvrdi da do drastičnih mjera neće doći. Kako kaže, skidanje s UNESCO-va popisa jedinog hrvatskog nacionalnog parka koji se na njemu nalazi nije u interesu Hrvatske, a odmoglo bi i razvoju parka. Prvi je korak izrada akcijskog plana upravljanja, piše Večernji list.

– UNESCO ga je tražio još 1998., no tadašnja ga uprava zbog relativno malog broja posjetitelja nije napravila. Da jest, danas ne bismo imali probleme – ističe Novosel. Naglašava kako za izradu plana treba godina pa bi se mogao početi primjenjivati 2018. Još se ne zna što će točno sadržavati, no ravnatelj ističe kako će sigurno ograničiti broj posjetitelja i to na dnevnoj bazi. Masovni turizam trenutačno očigledno uništava našnajstariji i najposjećeniji nacionalni park u koji na vrhuncu sezone dođe i 15.000 ljudi dnevno iako taj broj ne bi smio biti iznad 8000.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close