‘Tražit ću da drvnu sirovinu osigura država, a ne tvrtke’

Autor: Marija Brnić , 14. veljača 2019. u 22:00
Ivan Penava/Sanjin Strukić/PIXSELL

Kako do investicije i otvaranja pogona u Vukovaru nije došlo, tako se ni proizvođači nisu imali čega odreći, kažu u Hrvatskim šumama.

Prošlo je nešto više od godinu dana kada su tvrtke članice Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK potpisali su s Hrvatskim šumama sporazum o godišnjem otkupu trupaca i tom prigodom isticano je kako su se odrekle 20.000 kubnih metara hrasta lužnjaka u korist otvaranja nove tvornice u Vukovaru.

U to vrijeme u uznapredovaloj fazi bili su pregovori o investiciji vrijednoj 25 milijuna eura s grupacijom Florijan, koja je planirala otvoriti novu tvornicu parketa u Vukovaru, a istodobno se pojavio i drugi potencijalni ulagač Pervanovo u vlasništvu Darka Pervana s idejom gradnje tvornice drvenih podnih obloga. Oba investitora Vukovar su odabrali zbog povlastica koje ta lokacija nosi, a prije svega zbog blizine spačvanskog bazena iz kojeg stiže kvalitetni slavonski hrast. 

Propali pokušaji
U međuvremenu su, pak, pregovori zamrli, Pervan je pogon umjesto otvorio u Ogulinu, gdje su mu vrata bila otvorena i za dobivanje terena za novu tvornicu, što se u slučaju Vukovara također ispostavilo kao problem.  Hrvatske šume već drugi put otada su utvrdile količine koje će natječajem prodavati pojedinim proizvođačima koji su zadovoljili kriterije, no spomenutih 20.000 m3 za Vukovar u ukupnoj raspoloživoj količini nisu rezervirane i ne čuvaju se zbog toga što bi se, prema najavi samih proizvođača, od prije godinu dana oni sami trebali odricati trupaca, svaki iz svog "paketa".

 

20 tisuća

kubnih metara hrasta trebala su investitoru u Vukovaru osigurati drugi proizvođači

Kako do investicije i otvaranja pogona u Vukovaru nije došlo, tako se ni članice nisu imale čega odreći, kažu u Hrvatskim šumama. No, nije jasno ni kako bi se tvrtke međusobno iskoordinirale oko poklanjanja svojih kubika. 

Dvosjekli mač
Iako je to na prvi pogled bila dobar marketing za privlačenje ulagača u Vukovar, tamošnji gradonačelnik Ivan Penava kaže kako se ispostavilo da je to bila i slaba točka. Drvo-prerađivači postavili su kao uvjet da vukovarski ulagač proizvodi isključivo namještaj, pa proizvodnja parketa za koju je bilo interesa nije mogla računati na siguran hrast. Drugi je problem to što Grad Vukovar nikomu nije u stanju jamčiti navedenu količinu, budući da za obećane količine nema "čvrst papir". 

 

Penava

Drvo je kao nafta i zbog toga investitora neće biti problem dovesti.

Zbog svega je, kaže Penava, priča s investicijom u novu tvornicu tamo gdje je bila i prije godinu dana. On, međutim, napominje kako to ne znači da se potpuno odustalo, štoviše, najavljuje kako će u proljeće još jednom zatražiti od Vlade i Hrvatskih šuma da donesu službenu odluku i oni zajamče sirovinu za proizvođača.   "Nije ni logično da za Vukovar sirovinu nude oni koji se za nju 'otimaju', nego oni koji je raspodjeljuju", ističe gradonačelnik, uvjeren da će o tome ovisiti uspjeh dovođenja investitora u grad.

"Drvo je kao nafta i zbog tako vrijedne sirovine investitora neće biti problem dovesti, a nakon iskustva s Pervanovom sada možemo ponuditi parcelu", kaže Penava još jednom napominjući kako je sirovina prijelomna i da ju mogu osigurati samo Vlada i Hrvatske šume, o kojima ovisi i hoće li se raspisati natječaj za odabir ulagača u buduću vukovarsku tvornicu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close