Tražit će se pristanak na niže plaće? Mrsić: Nemam komentara

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2012. u 15:09
Mirando Mrsić (PXL)

Sutra počinju pregovori sa sindikatima javnih službenika o novom temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

Sutra počinju pregovori sa sindikatima javnih službenika o novom temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), a za stol nasuprot Vladi sjest će 11 sindikalnih vođa, među kojima su najmanje tri skupine oprečnih stavova. Pozicija Vlade ostaje ista kao i u prvim pregovorima, uvjeravaju u Ministarstvu rada i socijalne politike. Iako su se pojavila nagađanja da će se od sindikata tražiti pristanak na smanjenje plaća, ministar Mirando Mrsić na to – nema komentara, piše Večernji list.

– Ostajemo pri poznatim zahtjevima, a to je privremeno odricanje od božićnice, regresa, jubilarne nagrade i redefiniranja naknade za prijevoz – kaže Mrsić. To bi prihvatila Spomenka Avberšek, šefica Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, koja tvrdi da su dvije stvari bitne: – Ne izgubiti temeljni kolektivni ugovor i zadržati plaće.

Vlada je, podsjetimo, na ljetnim pregovorima sindikatima dala da izaberu između odricanja od jednokratnih materijalnih prava ili rezanja koeficijenata za plaće za 10 posto. Sindikati liječnika, zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi pristali su na odricanja od nagrada, ali ugovor je na kraju ipak otkazan zbog protivljenja sindikata iz Matice sindikata Hrvatske koji su inzistirali na obećanju da će se jednom ta prava isplatiti javnim službenicima, piše Večernji list u tekstu 'Tražit će se pristanak na niže plaće? Mrsić: Nemam komentara'.

Komentirajte prvi

New Report

Close