Traže se: Kuhari zarađuju između 1.500 i 1.900 eura neto, konobari između 1.400 i 1.800 eura

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2019. u 09:26
FOTO: GettyImages

Posrednička tvrtka za zapošljavanje u Austriji u velikoj je potrazi za sezonskim ugostiteljskim radnicima. Trenutno traže kvalificirane kuhare koji raspolažu znanjem njemačkog ili engleskog jezika, te konobare, recepcionare, sobarice i domare s odgovarajućim radnim iskustvom. Zainteresirani za poslove kozmetičara i masera moraju imati stručnu kvalifikaciju.

Za sezonske radnike u turizmu sezona nikad ne prestaje. Nakon što posljednji turisti napuste jadranska ljetovališta, dio sezonaca seli se u europska zimovališta gdje za bolju plaću rade jednake poslove kao i u domaćim hotelima i restoranima. Dvije velike turističke kompanije koje djeluju u Istarskoj županiji, Arena Hospitality Group i Valamar, po okončanju ljetnih poslovnih aktivnosti šalju svoje radnike na rad u druge zemlje Europske unije, a time se bavi i specijalizirana tvrtka Euro career koja ima sjedište u Istri, piše Glas Istre.

U Arena Hospitality Group potvrdili su da njihovi sezonci odlaze raditi u hotele u Köelnu, Berlinu i Ninbergu u Njemačkoj. Hrvatska tvrtka sa sezoncima ima ugovore na određeno vrijeme, a kad oni isteknu po potrebi se zapošljavaju u Njemačkoj. Ugovore o povremenom zapošljavanju s njima sklapaju njemački poslodavci.

Za sezonske radnike u turizmu sezona nikad ne prestaje. Nakon što posljednji turisti napuste jadranska ljetovališta, dio sezonaca seli se u europska zimovališta gdje za bolju plaću rade jednake poslove kao i u domaćim hotelima i restoranima. Dvije velike turističke kompanije koje djeluju u Istarskoj županiji, Arena Hospitality Group i Valamar, po okončanju ljetnih poslovnih aktivnosti šalju svoje radnike na rad u druge zemlje Europske unije, a time se bavi i specijalizirana tvrtka Euro career koja ima sjedište u Istri.

U Arena Hospitality Group potvrdili su da njihovi sezonci odlaze raditi u hotele u Köelnu, Berlinu i Ninbergu u Njemačkoj. Hrvatska tvrtka sa sezoncima ima ugovore na određeno vrijeme, a kad oni isteknu po potrebi se zapošljavaju u Njemačkoj. Ugovore o povremenom zapošljavanju s njima sklapaju njemački poslodavci.

– Internacionalizacijom poslovanja, odnosno preuzimanjem hotela u Obertauernu u Austriji, za naših četrdesetak djelatnika otvorila se mogućnost za rad i u zimskim mjesecima, čime su im omogućena cjelogodišnja primanja, kažu u Valamaru. – Osim toga, u Valamaru svaki drugi zaposlenik ima osigurana cjelogodišnja primanja, i to kroz zasnivanje stalnog radnog odnosa ili kroz mjeru stalnog sezonca te program Valamar +3.

Ipak, najviše sezonaca na rad u zimovališta u Austriji odlazi preko agencije Euro-career čija direktorica Aleksandra Berteld kaže da je najmanje zainteresiranih za sezonski posao u ski resortima iz Istarske županije. Uvjeti koje nude sezonskim radnicima vrlo su atraktivni kada se usporede s prilikama na domaćem tržištu rada. Posljednji oglas za radno mjesto kuhara ili kuharice u hotelu s četiri zvjezdice u Tirolu nudi plaću od 1.800 eura neto mjesečno za rad od 52 sata tjedno, božićnicu, naknadu za godišnji odmor, smještaj u jednokrevetnoj sobi i prehranu. Uz kuhanje, treba znati njemački jezik.

– Kuhari zarađuju između 1.500 i 1.900 eura neto, konobari između 1.400-1.800 eura, a sobarice, maserke, kozmetičarke, recepcionari i domari oko 1.500 eura na mjesec, kaže Aleksandra Berteld. – Plaće ovise o satnici, kvalifikacijama i poziciji. Nisu jednake plaće u objektima koji rade tokom ljetne i zimske sezone i onima koji rade tokom cijele godine jer je u ovim drugim satnica niža. U njime je satnica i 45 sati tjedno, dok se do ove godine na skijalištima radilo i 54 sata tjedno. Od ove zime i to se promijenilo i satnica je 48 sati, objašnjavaju u tvrtki Euro Career.

Ta posrednička tvrtka za zapošljavanje u Austriji u velikoj je potrazi za sezonskim ugostiteljskim radnicima. Trenutno traže kvalificirane kuhare koji raspolažu znanjem njemačkog ili engleskog jezika, te konobare, recepcionare, sobarice i domare s odgovarajućim radnim iskustvom. Zainteresirani za poslove kozmetičara i masera moraju imati stručnu kvalifikaciju.

– Surađujemo s hotelima sa četiri i pet zvjezdica u austrijskim pokrajinama Kärnten, Steiermark, Tirol i Vorarlberg od kojih neki rade samo sezonski. Za rad u Austriji potrebno je ishodovati radne dozvole, koje nadležnom zavodu za zapošljavanje predaje poslodavac uz odgovarajuće dokumente poput osobne ili putovnica i diplome. Za nekvalificirane djelatnike je dovoljna samo osobna ili putovnica, pojašnjava Aleksandra Berteld.

Za posao se, kaže, treba javiti na vrijeme. Naime, razdoblje ishodovanja radne dozvole nije jednako u svim austrijskim pokrajinama. U nekima, poput Salzburga, može trajati šest tjedana. U prosjeku se radna dozvola izdaje dva do tri tjedna nakon predaje sve potrebne dokumentacije te vrijedi isključivo za objekt koji je predao papire zavodu za zapošljavanje. Nakon 30. lipnja 2020. godine otvara se tržište rada tako da radne dozvole više neće biti potrebne, piše Glas Istre.

Komentirajte prvi

New Report

Close