Traže razgovor s Ministarstvom: Ugostitelji zbog rasta PDV-a zaradili čak 140 milijuna kuna manje nego prošle godine

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2017. u 09:02
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ipak, sa stopom PDV-a od 25 posto za ugostitelje Hrvatska se uz Dansku nalazi na samom vrhu Europske unije dok druge turističke zemlje poput Italije i Španjolske tu stopu drže na 10 posto.

Čak 140 milijuna kuna manje nego prošle godine zaradili su ugostitelji u prva tri mjeseca, a posljedica je to podizanja PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto. Stoga traže razgovor s Ministarstvom financija, a mnogi razmišljaju i o zatvaranju svojih objekata.

Svaki drugi vlasnik kafića ili restorana u Primorsko-goranskoj županiji želi zatvoriti objekt, a promet je u prosjeku pao 15 posto, pokazala je analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije. 

Čelnik Koordinacije ugostitelja te županije Vedran Jakominić kazao je za RTL da ti podaci pokazuju da je "hitno potrebna stručna analiza od strane Ministarstva financija da pokaže što se događa jer su naše brojke toliko kritične da ni sami ne vjerujemo u njih. Želimo razgovor s Ministarstvom financija, da nađemo neko zajedničko rješenje za svih nas".

Iz podataka Porezne uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri mjeseca ove godine vidljivo je da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV, manji za čak 140 milijuna kuna u odnosu na lani, a uz to je pao i broj izdanih računa. 

Unatoč brojkama građani su i dalje skeptični i misle da ugostitelji ipak zarađuju više nego što zaista prikazuju. Ugostitelji pak tvrde da su bili primorani podići cijene za kunu ili dvije, ali i da unatoč tome i dalje u prva tri mjeseca većina njih trpi gubitke. 

"Sve ono što govore kolege i sve informacije koje su se iznosile na plenarnoj sjednici jednostavno su išle u tom smjeru da će svi morati podići cijenu usluge svog proizvoda da bi mogli opstati", objasnio je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Ivan Bogović.

Grad Rijeka odlučio je da će od svibnja smanjiti stopu poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića s tri na 1,5 posto čime bi ugostiteljima trebalo ostati 1,3 milijuna kuna više.

Ipak, sa stopom PDV-a od 25 posto za ugostitelje Hrvatska se uz Dansku nalazi na samom vrhu Europske unije dok druge turističke zemlje poput Italije i Španjolske tu stopu drže na 10 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovi birtijaši oko mene se ne žale.. to su blue chip birtijaši.. a sad već i IT stručnjaci govore o tome kako žele otvoriti birtiju.. Mislim da imamo peak birtija u Hrvatskoj

New Report

Close