Traže hitan sastanak s premijerom i ministrima o Petrokemiji i sisačkoj rafineriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2015. u 14:40
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Čelnici triju sindikalnih središnjica Mladen Novosel, Krešimir Sever i Ozren Matijašević u srijedu su od premijera Zorana Milanovića i resornih ministarstava zatražili hitan sastanak radi pronalaženja rješenja za kutinsku Petrokemiju i sisačku rafineriju.

Čelnici triju sindikalnih središnjica Mladen Novosel, Krešimir Sever i Ozren Matijašević u srijedu su od premijera Zorana Milanovića i resornih ministarstava zatražili hitan sastanak radi pronalaženja rješenja za kutinsku Petrokemiju i sisačku rafineriju.

Ne možemo dopustiti da te dvije tvrtke nestanu kao što su nestale stotine drugih, želimo kroz socijalni dijalog očuvati njihovu opstojnost, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Sisak i Kutina ne smiju postati gradovi slučajevi, poručio je Novosel, a o rezultatima sastanka s premijerom i ministrima ovisit će intenzitet daljnjih sindikalnih akcija. Sindikatima je na raspolaganju cijeli spektar zakonitih oblika sindikalnog djelovanja, dodao je, a pozvat će i građane da im se pridruže.

Novosel je podsjetio da je Vlada vlasnik 79 posto Petrokemije, dva kruga privatizacije nisu uspjela, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) razgovara s mogućim ulagačima.

Imamo informaciju da su "u igri" Prvo plinarsko društvo i Ina, koji su istodobno i distributeri plina, te da i DUUDI rješenje vidi u prilagođavanju cijene plina opstojnosti i konkurentnosti tvrtke, rekao je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdio je kako je ključ rješenja u rukama Vlade od koje se očekuje odgovorno ponašanje.

Bez Petrokemije prijeti potpuno urušavanje hrvatske poljoprivrede, jer je ona ključna poluga njezina razvoja. Petrokemiji su potrebni jeftiniji plin i modernizacija proizvodnje, kako bi bila konkurentna i postala osloncem poljoprivrede, gospodarstva i izvoza, ističe Sever.

Isto tako treba sačuvati sisačku i riječku rafineriju, kao žile kucavice hrvatskog gospodarstva, a Vlada tome mora dati snažnu potporu i učiniti odlučne korake, dodao je.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević upozorio je da u tim dvjema tvrtkama radi oko 2300 radnika, a na njih je vezano još nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta u realnom sektoru, u kojem je zaposleno samo 12 posto radništva "koje bi trebalo hraniti cijelu državu".

Optužio je Vladu da pogoduje uvoznim lobijima, onemogućujući proizvodnju u Hrvatskoj, i prozvao je što unatoč pravomoćnoj presudi i dalje nije raskinula štetan ugovor o upravljačkim pravima u Ini.

Plin je Petrokemiji 20 posto skuplji nego njezinoj konkurenciji, milijuni hektara poljoprivrednog zemljišta su neobrađeni, a Hrvatska u robnoj razmjeni ima veliki deficit upravo zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda, kaže Matijašević.

Stoga od Vlade tražimo trenutno donošenje odluka i njihovu provedbu kako bi se sačuvala radna mjesta u Ini i Petrokemiji. Ako se to ne dogodi Hrvatska će potonuti kao Titanik, dok orkestar, tj. Vlada i političari, sviraju, rekao je Matijašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close