Traže da se regulira različita kvaliteta istih proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2018. u 22:00
Na istoku EU nerijetko se prodaju proizvodi koji su naizgled isti, ali su lošiji od takvih na zapadu/FOTOLIA

Europarlament zahtijeva izmjenu direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Lokalne i regionalne preferencije ne smiju biti izlika za prihvaćanje dvojne kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu, poručili su u u četvrtak, većinom europarlamentarci zemalja istočne i srednje Europe, u raspravi o izvješću koje traži zakonsku regulaciju različite kvalitete istih proizvoda na tržištu Unije.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o uočenim razlikama u prehrambenim proizvodima, kozmetici i higijenskim potrepštinama.

Zatražili su da se jasno definira što se podrazumijeva pod dvojnom kvalitetom, nakon što su istraživanja pokazala da se naizgled isti proizvodi slabije kvalitete prodaju na istoku. Izvješće kojim se traži rješenje u obliku promjene zakonskih regulativa, što će omogućiti jednako tretiranje svih građana EU, podržala je velika većina zastupnika. 

Izvjestiteljica Olga Sehnalová, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, istaknula je kako je tema aktualna godinama.

"Cilj nije da se unificiraju proizvodi i da se stvori tzv. 'europski ukus', već je riječ o kvaliteti jer veliki broj potrošača ne zna da se mnogi proizvodi istog proizvođača razlikuju od tržišta do tržišta".

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan napomenula je da se izvješćem traže izmjene Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi i osnivanje europskog tijela koje bi pomagalo u regulaciji tržišta i zaustavile podjele u EU. "Mi se osjećamo kao građani drugog reda. No, pokažimo da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Unija. Nismo svi isti, ali smo ravnopravni", rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close