TOZ u blokadi, duguje i državi, Uprava tvrdi kako ne prijeti stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 05. svibanj 2015. u 22:00
Nezadovoljni dioničari koji drže gotovo dvije trećine TOZ-a /Tomislav Miletić/PIXSELL

Predsjednik Uprave Tihomir Lalić najavljuje deblokadu do kraja svibnja, a nezadovoljni dioničari tad očekuju konačnu odluku.

TOZ Penkala, Tvornica olovaka, školskog i uredskog pribora, prva tvrtka koja je sklopila predstečajnu nagodbu na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u blokadi je od 19. travnja, o čemu je njezina Uprava obavijestila preko Zagrebačke burze.

Tvrtka je još u blokadi, no Tihomir Lalić, predsjednik Uprave, tvrdi da stanje nije alarmantno. Prva je to blokada otkad traje nagodba i iznosi nekoliko stotina tisuća kuna. TOZ su, kaže, blokirali razni vjerovnici: neki dobavljači za nove obveze, a država za obveze iz predstečajne nagodbe. Lalić tvrdi da radnici mogu biti mirni jer se plaće uredno isplaćuju, dok će TOZ blokadu riješiti do kraja svibnja. Uvjeravajući da ne prijeti stečaj, dodaje da on to ipak ne može jamčiti. Ta razina (ne)sigurnosti pokazuje se nedostatnom za većinu dioničara. Inače ih muči gubitak, pa su do usijanja dovedeni odnosi između vlasnika i TOZ-ove Uprave te NO-a, i to na temi kad će se održati skupština, trenutačno u rukama trgovačkog sudstva.

 

Teeger

Moguća je hitna skupština u lipnju, na kojoj će se odlučiti o reviziji

Ukratko, dioničari koji drže gotovo dvije trećine TOZ-a – tvrtka Instrogradnja nekretnine, nizozemski fond TAB, Triglav osiguranje i dio malih dioničara – odavno traže sazivanje skupštine sa svojim prijedlozima odluka, s naglaskom na posebnoj reviziji poslovanja. No, za odluke Uprave da sazove skupštinu za veljaču, uz odgađanje za listopad, što je godinu dana čekanja dioničara, Uprava je dobila sudsku blagodat u vidu nepravomoćne odluke. Trgovčki sud u Zagrebu odbio je, naime, prijedlog dioničara da se skupština hitno sazove sudskim putem, pa je predmet u fazi žalbe, uz pritužbe dioničara na rad suda.

Predsjednik Uprave Industrogradnje Adam H. Teeger rekao nam je kako zbog hitnosti postupanja u toj vrsti predmeta očekuje da će slučaj biti riješen još ovoga mjeseca. To znači, kaže, moguću hitnu skupštinu TOZ-a već u lipnju, na kojoj će se odlučiti o reviziji poslovanja u posljednjih nekoliko godina. Blic pregled stanja i dubioza tvrtke neovisnog revizora bit će, kaže, putokaz za odluku može li tvrtka opstati i koliko je potrebno ulaganja ili je zrela za stečaj.

U protekle dvije godine TOZ je poslovao negativno (minus oko 4 mil. kn), što nije bilo predviđeno predstečajnim planom, s tim da je posljednji kvartal 2014. donio veći gubitak od prihoda. Gubitak je iznosio 5,3 mil. kn, a prihodi 4,8 mil. kn, što je  ogorčilo dioničare, posebice zbog uvjeravanja na skupštini u prosincu 2014. da će poslovanje biti pozitivno. Pozicija se, kaže Teeger, promjenila jer je TAB u veljači preuzeo 30% udjela u TOZ-u od Planidal ulaganja, u vlasništvu odvjetnika Nenada Markovića, predsjednika NO-a TOZ-a. 

Sporni gubitak

Isplivalo 40 milijuna kuna minusa  

Predsjednik Uprave TOZ-a Tihomir Lalić tvrdi da je skupština TOZ-a sazvana tek za listopad sukladno zakonu. Potrebno je, kaže, vrijeme za kvalitetnu pripremu odluka da se riješi 40 mil. kn gubitka smanjenjem temeljnog kapitala, ali uz dokapitalzaciju. "Riječ je o prenesenom gubitku iz razdoblja 2000. do 2008. na poziciji kapitala koji nije bio predmet predstečajne nagodbe", kaže Lalić. No, dioničari smatraju da u tom slučaju nije ni potrebno smanjenje kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close