Tomislav Karamarko odlazi, borit će se na sudu

Autor: Jadranka Dozan , 15. lipanj 2016. u 22:00
Dalija Orešković/Petar Glebov/PIXSELL

Božo Petrov ne namjerava dati ostavku, ali ističe da je spreman i na to ako Predsjedništvo HDZ-a povuče svoj zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Kako je i najavio, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i službeno je podnio ostavku na to mjesto. Također očekivano, još je jednom pozvao na povlačenje i premijera Tihomira Oreškovića te podpredsjednika Vlade Božu Petrova.

No, koji sat prije njegova obraćanja, za kojega je podcrtao i ustrajanje HDZ-a na preslagivanju saborske većine, i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa većinom je glasova donijelo odluku na tragu njegove ostavke. Zaključilo je da je u slučaju "konzultantica" u sukobu interesa "jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti". U odluci se podcrtava i kako Karamarko zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a, kao ni u onih koje se odnose na Inu.

Za konačnu ocjenu Povjerenstva osobito je važnim ispao sastanak Vijeća za suradnju 5. svibnja, između Domoljubne koalicije i Mosta. Tom je prilikom Karamarko, tvrde, iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka između Hrvatske i MOL-a, bio u sukobu interesa. Podsjetimo, to je tijelo utvrđivalo postojanje sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge imala ugovor s Peritus savjetovanjem Josipa Petrovića, zastupnika i savjetnik MOL-a, ali i osobnog prijatelja Karamarka, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije ulaska u Banske dvore.

Propustom očitovanja da su prije stupanja na dužnost u Vladi postojali poslovni odnosi koji ga povezuju s Petrovićem, Karamarko nije postupao u skladu s obvezom načela vjerodostojnosti i povjerenja građana, ocijenilo je Povjerenstvo. Šef HDZ-a pak s tom je odlukom, kaže, "i zadovoljan i nezadovoljan". Zadovoljan je jer ga se tereti za zauzimanje stava kojega, tvrdi on, mora imati, "inače se vraćamo u razdoblje verbalnog delikta".

Najavio je rušenje odluke na Upravnom sudu, u što ga uvjeravaju pravnici. No, za Petrova je odluka Povjerenstva potvrda Mostovih sumnji, a prema njemu je i odgovornost za nefuknkcionalnost Vlade isključivo Karamarkova. Ostavku Petrov ne namjerava dati, ali ističe da je spreman i na to ako Predsjedništvo HDZ-a povuče svoj zahtjev za opoziv premijera Oreškovića. Nakon svega, ostaje intrigantno zašto Petrov toliko ustrajava u obrani mandata premijera kojega je instalirao HDZ.

Komentirajte prvi

New Report

Close