Tomašić podržava početak pregovora Srbije i EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2014. u 14:28
Ruža Tomašić (Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Tomašić tvrdi Hrvatska mora iskoristiti pregovore Srbije i EU-a

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić (HSP AS) podržava početak pregovora Srbije i EU-a, ali tvrdi da ih Hrvatska kao zemlja članica mora iskoristiti kako bi se "uredili i odnosi naših dviju država".

Srbija znači i stabilnost regije, kazala je Tomašić u petak u Bruxellesu, ali agresija na Hrvatsku je bila prije više od 20 godina, a mnoge stvari još nisu riješene.

"Ovo je prilika da nam Srbija, u želji da pristupi EU, da podatke za nestale osobe, zapisnike o minskim poljima, vrati nam opljačkano blago, plati ratnu štetu, ali također i da prizna da su na njezinom teritoriju bili logori u kojima su bili mučeni hrvatski branitelji i civili".

Pošto je Hrvatska mnogo novca potrošila na obnovu razrušenih kuća, pa i kuća Srba povratnika, Tomašić kaže kako ne dolazi u obzir da joj izostane ratna odšteta Srbije.

Naglašava i da u Vukovaru srpska nacionalna manjina ne bi trebala dobiti pravo na ćirilicu. "Ćirilica je prisutna svuda u Hrvatskoj gdje Srbi na to po zastupljenosti imaju pravo. Ali zašto bi bila ćirilica i u Vukovaru?", pita se Tomašić.

"Kada neka nacionalna manjina živi u nekoj državi ona želi pokazati svoj kulturni i politički doprinos toj sredini, pa dobije nešto zauzvrat. U Vukovaru srpska nacionalna manjina ne bi trebala dobiti ništa, jer je upravo ta manjina podupirana Srbima iz Srbije i jugovojskom sravnila Vukovar sa zemljom", kaže Tomašić.

Ona se i protivi povlačenju hrvatske tužbe za genocid. "Ako Srbija ne kaže gdje su nestali, gdje su mine, ako ne prizna agresiju, ne pristane na ratnu odštetu, glupo bi bilo pristati na povlačenje tužbe. Neki odvjetnici tvrde da mi ne možemo dobiti taj spor, ali koliko ja znam, ako je u ratu poginulo više civila nego vojnika, a tako je bilo u Domovinskom ratu, tada se može dokazati da je cilj bio protjerati i pobiti Hrvate", naglašava Tomašić.

Dodaje kako ne mrzi nikoga i da su njezine riječi samo odraz domoljublja, jer ne vrijeđa nikoga, ne prijeti, ne narušava javni red i mir, već samo iznosi činjenice i svoj stav o njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close