Tolušić: ‘Ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2017. u 21:59
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić/P.M./PIXSELL

‘Utvrđeno je da su dva Pipunićeva projekta umjetno stvorena kad govorimo o mjeri 4.1.1. (iz Programa ruralnog razvoja) i nisu poslana na natječaj, a on ima puno pravo žaliti se i tužiti’, kaže ministar poljoprivrede i najavljuje rigoroznu kontrolu.

Ministarstvo poljoprivrede nastavit će s kontrolom i ostalih potpora nakon što je otkriven slučaj nepravilnosti pri isplati poticaja za korištenje pašnjaka, rekao je jučer u Vukovaru na "Doručku s hrvatski farmi" ministar Tomislav Tolušić.

"Kontrole se rade gdje god se stigne, a sada ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve. Ponovit ću: 90 posto naših poljoprivrednika, možda i više, su korektni i pošteni ljudi, ali nažalost pokazalo se da ima onih koji su iskorištavali rupe u sustavu ili su ih sami pravili i temeljem tih rupa se nažalost bogatili. Ako netko misli da će izmaći kontroli, taj se s krivim igračem igra", poručio je Tolušić. O slučaju vlasnice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva čiji suprug radi u ministarstvu na poslovima pripreme EU-ovih natječaja, koja je na natječaju za jednu od mjera iz Programa ruralnog razvoja za potporu dobila oko tri milijuna kuna, Tolušić je rekao kako će u dogovoru s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa narediti svim službenicima u ministarstvu koji rade na fondovima EU da potporu za projekte ne može dobivati netko iz njihove uže obitelji. "Ako to misle, neka promjene radno mjesto i to rade, ali ovo definitivno nije korektna i poštena priča", rekao je.

O najavi vlasnika osječke tvrtke Žito Marka Pipunića da će podići tužbe zbog neisplate poticaja Tolušić je rekao: "Njemu nije ništa stopirano kada govorimo o poticajima. Utvrđeno je da su mu dva projekta umjetno stvorena kad govorimo o mjeri 4.1.1. (iz Programa ruralnog razvoja) i nisu poslana na natječaj, a on ima puno pravo žaliti se i tužiti", rekao je ministar Tolušić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close