Skupština Belja novi je izazov za Agram

Autor: Jadranka Dozan , 06. lipanj 2017. u 13:45
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Povjerenik Ramljak na upit znači li to da Todorić još vuče konce poručio da novinari sami izvedu zaključke.

Premda ni pregovori o novom kreditu za Agrokor ne idu baš glatko, iz koncena stižu novi dramski zapleti koji pobuđuju rojenje raznih teorija, ali i usporavaju proces restrukturiranja odgađajući neke važne korake za, u najboljem slučaju, nekoliko tjedana. Najnoviji su zapleti vezani uz skupštinu Konzuma te još nekoliko kompanija Agrokorova koncerna, a vrte se oko promjena nadzornih odbora i, u drugom koraku, uprava kompanija. Izvorom novih komplikacija ovaj put se pokazala Agram grupacija Dubravka Grgića.

S Todorićevim koncernom ona otprije ima tijesne poslovne odnose, a danas su oni najočitiji u prisutnosti Agramovih sastavnica u vlasničkoj strukturi više Agrokorovih kompanija, i to u dobroj mjeri kao posljedica “famoznih repo aranžmana”, kako ih je nazvao izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Gruda se jučer zakotrljala protivljenjem predstavnika Agrama predloženoj smjeni Ivice Todorića s mjesta predsjednika NO-a Konzuma. Ne jednom kod nas se znalo dogoditi da investitor u nekoj kompaniji preuzme većinski paket dionica, a onda se suoči s tim da ne može vlasničku prevlast preslikati i u NO-u sve do redovnog isteka mandata.

Jer, za opoziv postojećih nadzornika naše zakonske odredbe predviđaju da treba 75% glasova, s tim da je za imenovanja dovoljna obična većina (osim ako statutom nije drukčije određeno). Dosad su takvi primjeri završavali više ili manje prigušenim mrmorenjima ulagača, ali s Agrokorom to dobiva drugu dimenziju. Iako same članice Agram grupe u Konzumu, prema SKDD-u, izravno nemaju baš 25%, ona je na skupštini očito imala blokirajući broj glasova (pretpostavlja se da im se mogu pribrojiti još neke vlasničke pozicije, poput npr. Primorske banke ili Auctora).

Tako na samoj skupštini nije ni došlo do njegova opoziva, već se koji sat kasnije Todorić osobno oglasio davanjem ostavke. Od nove je uprave, kaže, očekivao da će “provesti sve odluke vezane uz njegova razrješenja sa svih pozicija, u čemu nije osobno želio sudjelovati”, a sa zrnom provokacije dodao je da “nije mogao pretpostaviti da uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke”.

A kad već “nije uspjela riješiti situaciju s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora, iako ima i mogućnost i odgovornost za to, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika NO Konzuma”.

Cijela ta skupštinska epizoda djelovala je malo zavjerenički i povjereniku Ramljaku i potpredsjednici Vlade Martina Dalić koji su Agramov potez prokomentirali “razotkrivanjem različitih sudionika u ovom procesu”. Pojedinci pokazuju motive i stvarne namjere, rekla je Dalić, dok je Ramljak na upit novinara znači li to da Todorić još vuče konce poručio da sami izvode zaključke.

 

Martina Dalić
, potpredsjednica Vlade

Pojedine osobe na ovakvim sitnim ekscesima iskazuju svoje stvarne motive

Samom činjenicom da nisu uspjeli promijeniti Upravu Konzuma, odnosno da će tek za koji tjedan moći sazvati sjednicu (novog) NO-a na kojoj bi se to napravilo, jučerašnji su događaji donekle usporili proces restrukturiranja. Ivan Krivičić iz Agram Investa, međutim, kaže kako su na glavnoj skupštini Konzuma glasovali protiv opoziva “radi zaštite interesa društva kao i vlastitih interesa”. To, kaže, nema veze s osobama, a kao potvrdu toga navodi da su istodobno na skupštini Agrolagune (gdje su slijedom repo aranžmana došli u poziciju većinskog dioničara) glasali za opoziv svih članova NO, pa i Todorića. Nakon što su na prvotne reakcije Ramljaka i Dalić zaredala priopćenja Ivice Todorića i Ivana Krivičića, o svemu se još jednom oglasila i izvanredna Uprava Agrokora.

U ovećem priopćenju naveli su kako je u popodnevnim satima održana još jedna skupština na kojoj je Agram “potvrdio svoje djelovanje suprotno interesima Agrokorovih društava u kojima su nedavno postali dioničari”. Naime, na Skupštini društva Agrolaguna predstavnici grupacije Agram (koja trenutno drži 51% dionica Agrolagune) dali su protuprijedlog Agrokorovu prijedlogu na imenovanje članova NO-a te su imenovali svoja tri člana NO-a.

U posjed dionica Konzuma te većinskog paketa Agrolagune, ali i udjela u Belju, Vupiku i Zvijezdi, grupacija Agram došla je nekoliko mjeseci prije aktiviranja lex Agrokora, i to putem tzv. repo ugovora potpisanih s bivšom upravom Agrokora. Izvanredna uprava ističe kako je povjerenik Ramljak u prvim tjednima izvanredne uprave održao sastanak s gospodinom Dubravkom Grgićem, na kojem je dogovoreno da će Agram u svim društvima Agrokora u kojima je stekao suvlasništvo temeljem repo ugovora glasovati zajedno s Agrokorom, u najboljim interesima tih društava.

Dogovoreno je, kažu, i potpisivanje promemorije o tom dogovoru, no naknadno su predstavnici Agrama takav dokument odbili potpisati. Komunikacija s Agramom koja je uspostavljena od strane izvanredne uprave tako je prekinuta, a izvanredna uprava je putem jučerašnjeg priopćenja još jednom pozvala ‘agramovce’ da se u budućnosti suzdrže od odluka koje usporavaju i otežavaju upravljanje u Agrokorovim društvima. Usput su im poručili i da “u konačnici ne mogu omesti proces restrukturiranja koji ide dalje svojim tijekom”. Izvanredna uprava otkrila je i da je Ivica Todorić svoju informaciju o ostavci u NO-ima Konzuma i Agrolagune “koje je potpisao pod velikim pritiskom javnosti i medija”, medijima poslao prije nego što ju je bio potpisao. A slučaju Agroklagune bilo je to nakon što je već bio opozvan. Još jučer je pak odbijao potpisati ostavku na mjesto člana i predsjednika NO-a Belja, uz poruku da će to učiniti ako ga za danas zakazana skupština ne uspije opozvati. Bit će to još jedan test i za Agram, koji je odnedavno i u Belju značajan manjinski dioničar.     

Komentari (5)
Pogledajte sve

Sada agrokor zeli unistiti i druge oko sebe ?
Cini se da je ova crna rupa aagrokor postala nova metoda pljačke hrvatskih gradjana. Dizu se krediti za koje se ne zna kome idu. Ali se zna tko ce ih platiti. Hrvatski porezni obveznici i umirovljenici . Nastavlja se spirala kradje crnom rupom i po tome prodajom hep. Niti to nece biti dovoljno za zatvaranje te crne rupe. Mozda samo pola, ako i to. Mozda cetvrtinu. Crna rupa agrokor jednostavno mora nestati inace ce nestati drzava. Sada nastoje pobijediti na izborima sa doboljubom i po tome IPO HEP ciji veliki dio novca ce nestati u crnoj rupi. Imaju vremena do 2018. Tada ce valjda spin te crne rupe ( najvece na balkanu, jer tako nesto niti u jednoj zemlji bivse yu ne postoji ) prestati i vjerojatno ce ga pokusati zaustavito strani kreditori. Naravno na nas racun ce se sve odigrati.

Sada bagrokor zeli unistiti i druge oko sebe ?

Todorić je poklanjanjem svega što je stvorio ( valjda je pri tom mislio na dugove) svakom građanu Hrvatske ostavio jedan veliki K+ u naslijeđe

Povjerenik Ramljak je specijalac za crony upravljanje i kuži probleme Agrokora sa odmakom. Repo aktivisti su zbilja dojmljivi u svojim namjerama.

New Report

Close