Tko su kupci POS stanova u Varaždinu? ‘To je tajna’

Autor: Agencija VLM , 03. svibanj 2013. u 11:29
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

U Gradskim stanovima ne žele odati tko su kupci POS stanova u Varaždinu. Kupci sumnjaju u nepravilnosti.

Tko su kupci stanova u Varaždinu po programu Poticane stanogradnje sufinancirane od strane države – je tajna. Tako barem tvrdi ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) Vladimir Kukec u koju je Večernji list uputio zahtjev za listom kupaca svih POS stanova u Varaždinu.

Štite osobni interes

– Nemoguće nam je dati te podatke jer bi time ugrozili osobni interes kupaca – kazao je Kukec. Priznao je ipak da su liste prvenstva za kupnju tih istih POS stanova bile javne i objavljene i na web stranicama Grada Varaždina i u službenom gradskom glasilu. Na pitanje Večernjeg lista po čemu se razlikuje objavljivanje liste prvenstva za kupnju od objave lista kupaca, te zašto je objavljivanje jedne suprotno interesu kupaca, a drugo nije, Kukec je samo odgovorio da "to nije ista stvar" i da "ima kupaca koji izričito ne žele da njihovo ime bude objavljeno". Kako se tu ipak radi o korištenju javnih sredstava dobivenih po nekim kriterijima koje je trebalo zadovoljiti, Večernji list je na odluku o neodavanju podataka o kupcima POS stanova u Jalkovečkoj ulici, Hrašćici i Vilka Novaka, uložio žalbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Inače, Večernji list nije jedini koji je tražio listu kupaca POS stanova. Tražili su je i nezadovoljni kupci POS stanova u Vilka Novaka koji sumnjaju da stanovi nisu prodavani prema listi prvenstva zbog čega protiv Gradskih stanova i ravnatelja Kukeca i drugih odgovornih u JUGS-u, planiraju podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

– Ukoliko su kupci preskakani na listi, imaju pravo na obeštećenje za sve mjesece koje su proveli u podstanarstvu i zato želimo da se to već jednom izvede na čistac – kazao je predstavnik stanara, Tomica Drvar-Trtinjak kojem nije jasno zašto JUGS skriva popis kupaca.

Što skrivaju?

– Ta, lista kupaca POS stanova u Zagrebu je javna i transparentna i objavljena na web stranicama – upozorio je Trtinjak. To smo provjerili i u Agenciji za promet nekretninama (APN) iz kojeg su nam odgovorili da lista još nije, ali će uskoro biti objavljena na stranicama APN-a, kada se ažuriraju svi podaci. Zanimljivo je da je listu kupaca tražio i Grad Varaždin, 100-postotni vlasnik i osnivač Javne ustanove Gradski stanovi, no na gradsku adresu također je stigla odbijenica.

– Smatram da bi, s obzirom da su stanovi kupljeni na javnom natječaju, objava liste kupaca bila u interesu javnosti – komentirao je Habuš istaknuvši da se i Grad žalio AZOP-u, te da očekuju da Agencija da zeleno svjetlo za objavu podataka.

Žele znati koliko je uloženo

Ogorčeni kupci stanova u Vilka Novaka čija izgradnja kasni mjesecima u ponedjeljak su se okupili ispred JUGS-a i pozvali varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša da im po hitnom postupku dostavi popis kupaca stanova u Vilka Novaka, te da im se dostave financijska izvješća o tome koliko je sredstava uloženo u Vilka Novaka, koliko je isplaćeno izvođačima i gdje je završila razlika. Kupci traže i jasno postavljene rokove useljenja za svaku od tri zgrade, kao i garancije da će to biti uistinu izvedeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close