Tko ne popiše radno vrijeme plaća 100.000 kn kazne

Autor: Marija Birtić , 28. srpanj 2010. u 22:00

Nitko nam nije protumačio pravilnik o radnom vremenu pa će inspektor na licu mjesta procijeniti jesmo li dobro vodili evidenciju ili ne, upozoravaju poduzetnici

Promjene u zakonodavstvu u posljednje vrijeme poduzetnicima su poskupile već preopterećeno poslovanje. Nezadovoljstvo je izazvao i Pravilnik o evidenciji radnog vremena, koji poslodavce obvezuje da na završetku radnog dana detaljno vode evidenciju o radnom vremenu svakog radnika. Donesen je 24. svibnja, a već je 1. lipnja stupio na snagu, no poduzetnici ne vide njegovu svrhu i bune se jer nadležni nisu dali objašnjenje njegova uvođenja.

“Pravilnik od mene kao poslodavca zahtijeva da zadužim djelatnika koji će to raditi, što mi povećava troškove. Pretpostavljam da mu je svrha zaštititi prava radnika, što podržavam, no ovo mi se čini samo kao podloga za kažnjavanje. Izgled obrasca nije propisan niti je itko dao tumačenje pa će inspektor na licu mjesta procijeniti jesmo li dobro vodili evidenciju ili ne”, kaže Denis Sušac, direktor osječke tvrtke Mono. “Kazna za pravnu osobu koja neće voditi evidenciju je 61.000 – 100.000 kuna, a za odgovornu osobu 7000 – 10.000 kuna, i predstavlja jedan od najtežih prekršaja propisanih Zakonom o radu”, tvrdi Renata Zubaj, direktorica knjigovodstvenog servisa ReZident iz Osijeka, čije je mišljenje da evidenciju ne bi trebale voditi tvrtke koje imaju manje od 20 zaposlenih jer su velike tvrtke su i dosad vodile evidenciju radnog vremena, a mali poduzetnici samo ako su htjeli. “Pravilnik je uplitanje države u unutarnju organizaciju poslovanja i loš pokušaj zaštite radničkih prava. Država ima važnija područja na kojima bi trebala napraviti reda. Kako neka tvrtka može bez sankcija godinu dana ne uplaćuivati poreze i doprinose ili plaće radnicima? Ovakav Pravilnik mi više liči na beskorisnu igru vlasti ili stvaranje iluzije da se nešto radi”, kaže Ivan Matejašić, direktor osječke tvrtke Spin. “Uvođenje Pravilnika vidim kao ‘genijalnu’ mjeru rješavanja nezaposlenosti. Očito je netko duboko razmišljao kuda s tim sposobnim ljudima koji rade u prekobrojnim agencijama. Ne znaju što da rade pa će sada ispunjavati križaljke. S milijunima propisa nam ne daju disati”, ironičan je Zvonko Popović, direktor Kanaana iz D. Miholjca.

Komentirajte prvi

New Report

Close