Tko je bogati šeik koji je stigao u Zagreb?

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2018. u 14:08
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Thani u službenom je posjetu Hrvatskoj, a sastaje se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što je hrvatska predsjednica bila u Dohi u travnju prošle godine.

Katar je zainteresiran za izgradnju i opskrbu plinom plutajućeg terminala, LNG-a na Krku, koji bi trebao biti u funkciji do 2021. godine i smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu, piše RTL. Jedna od najbogatijih zemalja na svijetu ima treće najveće zalihe plina na svijetu, a 2017. godine otvoren je Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Tamim bin Hamad al Thani preuzeo je zemlju sa samo 33 godine i jedan je od njamlađih vladara na svijetu. Na kraljevsko prijestolje je zasjeo 2013. godine nakon što je odstupio njegov otac, Hamad bin Khalif al Thani, koji je zemljom vladao gotovo dva desetljeća. Bogatstvo ove kraljevske obitelji procijenjeno je na 2,4 milijarde dolara i svrstava ih među 10 najbogatijih kraljevskih obitelji na svijetu.

Bogatstvo im potječe najvećim dijelom iz Katarskog investicijskog fonda kojem je prije nego što je postao emir predsjedavao i Tamim al Thani. Do 2013. investirali su oko 100 milijardi dolara u razne kompanije širom svijeta – Siemens, Volkswagen, londonski aerodrom Heathrow, Barclays Banku, robnu kuću Harrod's, kao i naftnu kompaniju Shell i u nogometni klub Paris Saint-Germain.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

tko zna koju firmu ove godine kupuje, ima sada još veći izbor, THNK, DLKV, RIZO, možda ae zaleti na VIRO, je li zna netko kome treba platiti i koliko da napiše neki članak

Bit ce da ima teperaturu i groznicu,bunilo,ako je dosao izviditi teren ovdje da bi ulagao u ovu drzavu-spalionicu para..ovdje uspijevaju jedino mafija,uhljebi i crkva koja ih vodi iz tora u tor.. 🙂

New Report

Close