Tko će isplatiti milijune klijentima brokeraja?

Autor: Ana Blašković , 06. rujan 2013. u 12:17
Ne zna se još koja imovina ulazi u stečajnu masu/PIXSELL

Blokiranje računa Centar banke dok sud ne odluči o stečaju, zamrznulo je i milijune kuna klijenata koji su putem brokeraja trgovali dionicama. Slučaj je neodoljivo podsjetio na propast Credo banke u kojoj su blokirana sredstva klijenata Abacus brokera.

Blokiranje računa Centar banke dok sud ne odluči o stečaju, zamrznulo je i milijune kuna klijenata koji su putem brokeraja trgovali dionicama.

Slučaj je neodoljivo podsjetio na propast Credo banke u kojoj su blokirana sredstva klijenata Abacus brokera kada je zbog višemjesečne blokade propala ta brokerska kuća. Slučaj je posvađao HNB i Hanfu, a novac klijentima naposlijetku je isplatio DAB.Hanfa je u četvrtak rješenjem zabranila Centar banci daljnje pružanje investicijskih usluga i raspolaganje novcem klijenata te Depozitoriju naložila povrat svih dionica sa skrbništva i iz inozemstva. Privremena blokada novca klijenata trajat će do odluke Trgovačkog suda o pokretanju stečaja, odlučila je Hanfa. To rješenje očita je kupnja vremena dok se ne usuglasi što će biti s novcem, no upućeni kažu da ovaj slučaj nema veze s događajima prije gotovo dvije godine.

"Brokersko poslovanje je bilo integralni dio banke, a tada novac na računima ne ulazi u stečajnu i likvidacijsku masu, ali u njoj ostaje do odluke Trgovačkoj suda o pokretanju stečaja", kaže dobro obaviješteni izvor Poslovnog dnevnika. Sudac Nikola Ribarić sa zagrebačkog Trgovačkog suda mora unutar 30 dana odlučiti hoće li ili ne pokrenuti stečaj. Do tada će se ujedno znati koja imovina ulazi u stečajnu masu, a ostatak bi se trebao izdvojiti. Iz DAB-a podsjećaju da novac financijskih institucija ne ulazi u osiguranu štednju pa DAB nema obvezu isplate. Iznimno, kod povjereničkih računa koje vjerovnik u banci vodi u svoje ime, a za račun drugoga pravo na obeštećenje utvrđuje se obzirom na osobu za čiji račun se vodi bankovni račun. "Ne treba brkati povjereničke račune s 'računima brokera' jer oni to nisu, njihovo obeštećenje je pod ingerencijom Fonda za zaštitu ulagatelja", kaže naš izvor.

U DAB-u je u tijeku prijenos baze podataka klijenata Centar banke kako bi što prije mogla započeti isplata osigurane štednje što će biti najkasnije do 17. listopada.Podsjetimo, jesu li sredstva klijenata brokerskih kuća osigurana štednja ili ne, posvađala je HNB i Hanfu nakon propasti Credo banke u studenom 2011. HNB je tada poručio da treba razlikovati pruža li banka investicijske usluge ili samo vodi račun za investicijsko društvo. Ako pruža investicijske usluge klijentima (kao u slučaju Centar banke) novac je siguran i izuzima se iz stečaja ili likvidacije. Novac je siguran čak i ako banka vodi račun za klijenta brokerskog društva do 100.000 eura s time da se u taj iznos uključuju i ostali depoziti u banci. No, ako se transakcijski račun u banci vodi za račun investicijskog društva, za novac ne garantira DAB već Fond za zaštitu ulagatelja do najviše 150.000 kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

SRAMOTA sad neka neko kupuje dionica varaždinske banke a istog vlasnika koje je kao sigurna? Pa do jučer je tvrdio da je i Centar banka sigurna i da nema problema…?

New Report

Close