Tjedan transplantacija u povodu obljetnice

Autor: Marija Crnjak , 21. siječanj 2014. u 22:00
Zahvati transplantacije srca u Hrvatskoj se izvode već 25 godina/FOTOLIA

Povod za dvodnevni seminar o transplantacijskoj medicini je obilježavanje 40 godina takvih zahvata u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja značajnih godišnjica transplantacije organa i tkiva u KBC Zagreb, ovog tjedna na Rebru će se održati dvodnevni simpozij o transplatacijama, na kojem će se predstaviti najnovija saznanja s područja transplantacijske medicine, ali i pacijenti kod kojih je uspješno obavljena transplantacija organa.

Hrvatska transplatacijska medicina iza sebe ima iskustvo od 40 godina provedbe programa transplantacije bubrega, 25 godina transplantacije srca, 24 godine programa transplantacije jetre te 30 godina programa transplantacije koštane srži. Kako ističu organizatori skupa koji se održava pod pokroviteljstvom ureda Predsjednika i Ministarstva zdravlja, Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika, što je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) mjera civilizacijske razine neke zemlje te govori o uspješnosti transplantacijskog programa.

Hrvatska je također i najuspješnija članica Eurotransplanta, zahvaljujući podatku da je  prva u svijetu po broju transplantacije bubrega i jetre te na drugom jestu po broju transplantacija srca.U 2012. godini Hrvatska je dobila i službeno priznanje te je proglašena, u području transplantacijske medicine, regionalnim centrom za jugoistočnu Europu, a KBC Zagreb imenovan mentorskom ustanovom jugoistočne Europe.Na simpoziju će se predstaviti i mladi Čakovčanin Luka Vugrač (19), mladić kojem je 2011. godine, nakon što je doživio kliničku smrt te proveo šest dana u komi, uspješno transplantirano srce. Danas se Luka rekreativno bavi sportom te je jedan od najperspektivnijih domaćih mladih informatičara i vlasnik informatičke firme za razvoj web i mobilnih aplikacija.

Luki je pomogla činjenica da je i eksplantacijsko-transplantacijski program KBC-a Zagreb jedini centar u Hrvatskoj u kojemu se provodi transplantacija jetre, bubrega i srca kod djece.Prema podacima Eurotransplanta, u Hrvatskoj su prošle godine za različite transplatacije korišteni organi od 138 donora, transplatirano je oko 400 različitih organa, od toga je presađeno najviše bubrega (214) i jetre (122). Na listi čekanja Eurotransplanta, programa međugranične razmjene organa za presađivanje u kojem sudjeluje osam zemalja, trenutno se nalazi oko 15 tisuća pacijenata. Statistika pokazuje da granice prelazi oko 22,8 posto organa za presađivanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close