Tisuće žena u Hrvatskoj pronaći će posao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2018. u 08:10
Foto: Thinkstock

Do danas je već bilo potpisano 106 ugovora vrijednih više od 412,2 milijuna kuna, a ugovaranja će se nastaviti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u srijedu je u Karlovcu uručio 37 novih ugovora iz projekta  „Zaželi – programa za zapošljavanje žena“, vrijednih 127 milijuna kuna sa zapošljavanjem 700 žena, financiranih iz EU fonda.

 Projekt "Zaželi" najveći je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, čija je ukupna vrijednost milijardu kuna, i kojim će se zaposliti sedam tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kako bi skrbile o 30 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.

 Do danas je već bilo potpisano 106 ugovora vrijednih više od 412,2 milijuna kuna, a ugovaranja će se nastaviti.

 Na svečanosti uručivanja novih ugovora u Karlovcu ministar Pavić je rekao da je Hrvatskoj za zapošljavanje na raspolaganju 2,5 milijardi kuna, nikada veća sredstva, a  mjerljivi su i rezultati, te je uz rekordno nisku nezaposlenih i 60.000 novootvorenih radnih mjesta više u posljednjih godinu dana nego prethodne godine.

 "Tim se mjerama obraćamo svim ciljnim skupinama, mladima, ženama, osobama s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenima, a projekt 'Zaželi' je projekt najveće vrijednosti, financiran iz Europskog socijalnog fonda, pri čemu se postižu dva važna cilja, zaposlenje sedam tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, i skrb o osobama u potrebi, uglavnom starijim i nemoćnim osobama", rekao je ministar Pavić.

 Najavio je još veće aktivnosti kroz Vladinu kampanju “Zaposli se u Hrvatskoj”, kojom se želi aktivirati “prvenstveno domaću radnu snagu”.

 I zapošljavanje mjera demografske politike

 Sve se to može smatrati i mjerama demografske politike, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

  Osim što će posao naći tisuće žena – gerontodomaćica i da će pomoć dobiti potrebiti stariji i potrebiti, nemjerljivo je značajno da će kroz projekt "Zaželi" u svojim ruralnim sredinama moći ostati dio stanovnika koji bi bez pomoći bio prisiljen otići u ustanove i gradove. A sve dok u selima ima domaćinstava u kojima netko živi, postoji vjerojatnost da će se ona, uz demografske mjere Vlade RH, s vremenom revitalizirati, naglasila je ministrica Murganić.

 U izjavi za medije Murganić je podsjetila i na nekoliko drugih Vladinih demografskih mjera; primjerice da će se uz 300 milijuna kuna na produljenju rada dječjih vrtića zaposliti 700 odgajatelja u Hrvatskoj, da mjera dječjeg doplatka i roditeljske naknade pokazuje povećanje broja korisnika. Napomenula je da se očekuje rast broja djece koja će koristiti nataliteni dodatak, znači 500 kuna za svako treće ili četvrto dijete, a primjerice Ministarstvo poljoprivrede će iz fondova za ruralni razvoj graditi sa 300 milijuna kuna 60 novih vrtića na selima.

 Upitana znači li to da samo međuresorska suradnja može polučiti dobre demografske rezultate Murganić je rekla da je međuresorna suradnja potrebna i da sve te aktivnosti i jesu zajednički jedinstveni projekt ove Vlade.

  Upitana zna li kakve demografske mjere predlaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica Murganić je rekla kako je  sigurna da je i predsjednica kao i svi u Ministarstvu i Vlada na istom tragu rada na demografskom oporavku države.

 'Nisam s njom raspravljala o tome, voljela bih vidjeti njene mjere, vjerujem da će i one biti doprinos svim našim nastojanjima', rekla je Murganić, naglasivši da u vezi s demografskim inicijativama predsjednice “nema ništa ružno za reći”.

Ugovori traju dvije godine

 Ugovori između pružatelja usluga, udruga i ustanova koje brinu o potrebitima, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i mirovinskog sustava trajat će po dvije godine i pružiti priliku da se u tom razdoblju nađu druga nova rješenja, kao što je, kako je rekla državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, ovaj milijardu kuna vrijedan projekt „Zaželi – program za zapošljavanje žena“,  proizašao iz malog pilot projekta s javnim radovima koji se zvao “Zaželi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close