Tiskara Vjesnik predstečajnom nagodbom ostala bez nekretnina

Autor: Saša Paparella , 11. ožujak 2014. u 22:00
Tiskara nema za režije/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Ministarstvo financija od Vjesnika za 35,8 mil. kuna kupilo prostor u koji možda preseli Fina, ali još nije plaćen.

Trgovački sud odobrio je sklapanje predstečajne nagodbe za tiskaru Vjesnik d.d., koja je ukupno dužna 150 milijuna kuna.

Dugovi prema najvećima od skoro 200 vjerovnika prebijeni su nekretninama, pa tako tiskara – donedavna vlasnik 62 posto kompleksa, odnosno 22 tisuće kvadratnih metara, sada ima samo osam tisuća kvadratnih metara proizvodnog pogona. Ministarstvo financija, na koje otpada nešto više od polovice svih potraživanja (76,2 milijuna kuna) u zamjenu za dug je dobilo 1851 četvornih metar u Vjesnikovu neboderu, te još 3652 kvadrata pogonskog prostora u prizemlju. Veliki je vjerovnik i Agencija za upravljanje državnom imovinom – AUDIO je za svojih 19,2 milijuna kuna dobio 1391 četvornih metara prostora u prizemlju.  Veliki vjerovnik tiskare Vjesnik je i Hrvatska elektroprivreda, sa 17,8 milijuna kuna. HEP – Operater distribucijskog sustava potražuje 9,8 milijuna, a HEP- Toplinarstvo dodatnih osam milijuna kuna.

Za to su ukupno dobili 1292 četvornih metra u prizemlju. Nakon što se nekretnine tvrtke Vjesnik napokon upišu u zemljišne knjige, svoje će vlasništvo nad tim nekretninama Ministarstvo financija, AUDIO, i dvije HEP-ove tvrtke prodati Republici Hrvatskoj, a čime će se izvršiti nova nacionalizacija znatnog dijela nekadašnjeg SOUR-a Vjesnik. Ostali veliki vjerovnici dobili su udjele u građevinskom zemljištu. Inače, početkom prosinca 2013. Ministarstvo financija je s Upravom Vjesnika d.d. potpisalo ugovor o kupnji jednog kata (1824 kvadrata) u zgradi Press centra, odnosno aneksa Vjesnikova nebodera. Transakcija je teška 35,9 milijuna kuna, od čega je Vjesniku d.d. plaćeno svega deset milijuna kuna, neophodnih za poslovanje.

Ostatak novca još nije sjeo, iako je krajnji datum za uplatu istekao 28. veljače.  Zbog takve situacije, u kojoj Ministarstvo financija ne podmiruje svoje obveze, ugrožen je opstanak tiskare koja ne može plaćati svoje režije. Zato je u ponedjeljak HEP, ne po prvi puta, Vjesniku isključio struju pa su neka izdanja Europapress holdinga tiskana na rezervnim lokacijama. "Radi se o isključenju zbog duga nastalog nakon otvaranje predstečajne nagodbe, a što se tiče same predstečajne nagodbe, ona još nije realizirana", rečeno nam je u HEP-u koji je u utorak ipak uključio struju. Takva situacija dosta govori o dosljednosti Vade RH u brizi oko sudbine tiskare, ali i o prepucavanjima između ministra financija i gospodarstva.

"Da u utorak nismo dobili struju, svi bi naši klijenti otišli konkurenciji. Tiskara je stalno korak do propasti", rekao nam je jedan od djelatnika Vjesnika. Uprava Vjesnika predvođena Romanom Klancirom za prodaju navodno nije dobila podršku skupštine Vjesnika d.d., u kojem mali dioničari drže oko 8 posto dionica.  Kako doznajemo, Ministarstva financija namjerava taj kupljeni i tek djelomice isplaćeni prostor u aneksu prepustiti Fini, kojoj to ministarstvo duguje 160 milijuna kuna. Istina je da Fina u Zagrebu trenutno djeluje na cijelom nizu lokacija, no kako doznajemo njezini djelatnici nisu zadovoljni s idejom da se presele u zapušteni Vjesnik, pa su i tu mogući otpori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close