Tiskara Vjesnik natukla novih 18 mil. kuna duga HEP-u i za PDV

Autor: Saša Paparella , 13. ožujak 2014. u 15:23
Tiskara je dužna osam milijuna kuna PDV-a/R. Anić/PIXSELL

Ni uspješna predstečajna nagodba nije zaštitila tiskaru: ponovno su stvoreni uvjeti za otvaranje stečaja.

I nakon što je za Vjesnik d.d. zaključena predstečajna nagodba, sudbina te tiskare i dalje je neizvjesna.

Kako doznajemo, Vjesnik svaki mjesec stvara novih 500.000 do milijun kuna gubitka, pa se stečaj ponovno pojavio kao opcija. Posebno je velik dug HEP-u. Nakon što je predstečajnom nagodbom definirano da će akumuliranih 17,8 milijuna kuna duga HEP-u biti namireno nekretninama, od otvaranja postupka predstečajne nagodbe u listopadu 2012. do danas nakupilo se novih desetak milijuna kuna duga jer tiskara mjesečno potroši struju u vrijednosti od oko 700.000 kuna.

Zbog toga nije isključeno da će HEP, koji je Vjesniku na dva dana isključio struju, ponovno pribjeći tako radikalnoj metodi. Također, tiskara je dužna osam milijuna kuna PDV-a, pa je ukupan dug državi 18 milijuna kuna. To bi se dalo namiriti kad bi Ministarstvo financija platilo 25,8 milijuna kuna duga tiskari za kupnju prostora u koji želi smjestiti Finu. Predsjedniku Uprave Vjesnika Romanu Klanciru, koji se navodno sprema uručiti novih 60 otkaza, uputili smo niz pitanja o planovima za spašavanje tiskare. Odgovor ni ovaj put nismo dobili. 

Kriza nije kriva  

Konkurencija dobro radi

Tiskara ne uspijeva naći nove klijente, pa i dalje preživljava zahvaljujući EPH i Agrokoru. To ne znači da je sektor u krizi: konkurentni (npr. Radin, GZH) jako dobro rade, a posla je toliko da ponekad angažiraju Vjesnik kao kooperanta. "Za tiskaru Vjesnik jedini je spas privatizacija, novi vlasnik koji brzo misli, a ne da nam firmu vode politički podobnici! Ovo nije kompanija koja dobro radi sama po sebi. Ako vodite tiskaru, morate biti aktivni na tržištu", napominje jedan od djelatnika tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close