Timov tim za popravak stanja, ali teško za dubinske reforme

Autor: Jadranka Dozan , 22. siječanj 2016. u 12:08
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Orešković pokazao da je njegova zadnja u najvažnijem mu resoru – Ministarstvu financija.

Mandatara Tihomira Oreškovića od konačne potvrde za predsjednika nove Vlade napokon dijele tek sati. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko računa s oduljim 'folklorom' saborske rasprave, ali Vlada će, kaže, biti potvrđena.

Najavljujući programski govor u Saboru Orešković je ministarsku ekipu opisao kao "zdravi miks mladih, neovisnih ljudi, od kojih neki čak nisu mislili da će biti dio liste". Vjeruje u njihovu pozitivnu energiju i timski duh u funkcioniranju Vlade. "Ovaj tim je moj tim, sretan sam i ponosan na njega. Spreman sam preuzeti odgovornost da svi skupa počnemo raditi", rekao je na konferenciji za medije koja je dala naslutiti da se mediji moraju polako prilagođavati i na drukčiji način komuniciranja s uredom premijera.

Iako su i u četvrtak izronila poneka iznenađenja u sastavu Vlade, popis koji je novinarima podijeljen trebao bi biti konačan. A imena na njemu, smatra ugledni ekonomist i vrstan poznavatelj domaće političke scene, pokazuju da je Orešković u okvirima raspoloživa menija na kraju ipak imao više utjecaja nego što su neki mislili. Pritom ponajprije misli na slamanje otpora Mosta i ustrajanje na Zdravku Mariću kao ministru financija, koji je očito njegov izbor, a kako se tvrdi on je bio kandidat za taj resor i za privremenu Vladu koju je pričuvno bio složio ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. "Kako su se odvijali pregovori oko podjele resora, moglo je ispasti i daleko lošije", kaže naš sugovornik.

Kad su posrijedi gospodarski resori, najviše žali što su "gusari s Neretve" inzistiranjem na mjestu ministarstva gospodarstva izgurali Josipa Budimira, ekonomista koji je u poslovnim krugovima uživao zapravo najširu podršku za ministarski angažman. Za ministarstvo gospodarstva on bi bio neusporedivo jači izbor od Mostova Tomislava Panenića. U nadležnosti tog ministarstva ključni su investicijski projekti iz područja energetike, a kako je mandataru Oreškoviću jedan od važnijih kratkoročnih fokusa upravo pokretanje investicija, u Budimiru bi sigurno imao efikasnijeg i operativnijeg saveznika. Kako bilo, poslijeizborni pregovori iz ministarskih su kombinacija u sferi gospodarstva izgurali i HDZ-ova Domagoja Miloševića, dok je u zadnjem trenutku iz igre za ministarstvo zdravstva ispao Ante Ćorušić.

S druge strane, najveći gubitnik ministarskih slagalica na strani Mosta ispao je Ivan Lovrinović, jedan od rijetkih mostovaca koji je gotovo od prvog postizbornog dana jasno davao do znanja da ga zanima izvršna funkcija u Vladi. Kako stvari stoje, on bi u dogledno vrijeme trebao preuzeti HBOR. Ostvari li se to, najzanimljivije će biti vidjeti hoće li se inicijativa koju u suradnji s HBOR-om otprije zagovara guverner Boris Vujčić – o svojevrsnoj garancijskoj shemi za poticanje financiranja malih i srednjih poduzeća – u novoj konstelaciji HBOR-a  ubrzati ili razvodniti. Jedno od mjesta koje je vrvilo imenima i obratima bilo je i ono ministra turizma.

Kao i kod niza drugih imena, mišljenja oko izbora istarskog HDZ-ovca Ivana Klimana su podijeljena. No, oni u hotelijerskim krugovima koji ga podržavaju, čine to u prvom redu zbog toga što je u svojim istupima tvrdio kako bi mu jedan od prioriteta bilo rješavanje problema turističkog zemljišta. "Ako samo to napravi, napravit će puno jer danas u Istri upravo zbog taljiganja u rješavanju problema zemljišta stoji, primjerice, investicijski projekt vrijedan oko 150 milijuna kuna".

Nikica Valentić, nekadašnji premijer kojega mnogi smatraju i najuspješnijim, u cjelini je dobrohotan prema sastavu nove Vlade. "Bit će to mlada Vlada, a prvi dobar znak je da je u njoj znatno više ljudi koji su se dosad bavili svojim zanatima i imaju svoje karijere izvan politike", kaže. Uz mandatara kao lidera, drži da bi to mogao ispasti kompaktan tim. Ipak, među ekonomskim stručnjacima, čini se, očekivanja od prvoga proračuna nove vlade u smislu reformskog karaktera, nisu prevelika. Barem ne u ovoj godini. "Neke će se pozitivne stvari dogoditi već po placebo efektu i pozitivnoj energiji mandatara Oreškovića. Ali u dogledno vrijeme izglednije je da će se proračunski dogoditi određena popravljanja, ali ne i duboke reforme". 

Ministarstvo financija 

Zdravko Marić rođen je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Već 2008. godine obavljao je dužnost državnog tajnika i pomoćnika ministra u Ministarstvu financija. Godine 2000. diplomirao je financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2007. školovao se i na Harvardu. U Vladu dolazi s mjesta izvršnog direktora u Agrokoru za strategiju i tržišta kapitala.

Ministarstvo gospodarstva 

Mostov 43-godišnji načelnik Tompojevaca, općine s oko 1500 stanovnika, diplomirao je te završio poslijediplomski na osječkom Ekonomskom fakultetu pa je pod zvanje u imovinskoj kartici upisao "sveučilišni specijalist poduzetništva", a u životopisu ističe i da tečno govori engleski i njemački. Medijsku pažnju privukao je lani kao primjer uspješna povlačenja novca EU fondova, u čemu mu je pripomogla i funkcija voditelja Ureda za međunarodnu suradnju (za Ilok i četiri općine). Novcem iz fondova općinu je pokrio LED rasvjetom i bežičnim internetom, a pokrenuo je i projekt navodnjavanja.

Ministarstvo poljoprivrede 

Davor Romić diplomirao je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu 1982. i te se godine zaposlio u fakultetskom Zavodu za melioracije, a doktorirao je 1994. Obnašao je dužnosti prodekana, predstojnika Zavoda te u dva mandata (2006.-2012.) i dekana Agronomije. Voditelj je Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH. Završio je poslijediplomsku specijalizaciju u Bariju, specijalizaciju u Haifi te usavršavanje iz područja navodnjavanja na Utah State University u SAD-u. Autor je 120 znanstvenih radova i nekoliko knjiga.  

Ministarstvo poduzetništva i obrta 

Darko Horvat dolazi iz Međimurja, gdje je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a. Ujedno je i predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo.  Relativno je novo lice na političkoj sceni, ali nije neiskusan u politici je u Sanaderovoj i Kosoričinoj Vladi bio ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.  Rođen je 1970. godine i živi u Donjoj Dubravi. Po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike.

Ministarstvo turizma

Anton Kliman diplomirani je ekonomist iz Vodnjana rođen 1967. godine. Dugo godina radi u turizmu. Vlasnik je tvrtke Barbariga Nova, u čijem sklopu posluje turističko naselje, te agencije Barbariga turist.  Hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi. Iako se ranije nije puno politički angažirao, na iznenađenje javnosti na parlamentarnim izborima bio je čak drugi na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici. Suradnici ga poznaju kao ozbiljnog i fer partnera koji ima široko znanje o sektoru koji bi trebao voditi.

Ministarstvo graditeljstva 

HDZ-ov 40-godišnji Lovro Kuščević diplomirani je pravnik s iskustvom u obnašanju vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini. U trećem mandatu obnaša funkciju načelnika bračke općine Nerežišća, vijećnik je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u HDZ-u predsjedava Odborom za prostorno uređenje i graditeljstvo. Vodio je tim od 50-ak stručnjaka u izradi programskih rješenja i zakonskih zahvata u postojeći sustav prostornog uređenja i graditeljstva. U široj javnosti najeksponiraniji je kroz uspješni razvoj projekta zdravstvenog turizma Brač Medical City procijenjenog na sedam milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close