The Telegraph objavio ljetni vodič za Hrvatsku jer je definitivno ‘in’ destinacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2014. u 14:36
Grgo Jelavić/PIXSELL

Napominje i da je Hrvatska najnovija članica EU-a te da se nakon gotovo cijelog desetljeća rata i raspada bivše države (Jugoslavije) čvrsto vratila i dobro kotira na karti ljetnih destinacija.

Britanski The Telegraph u svom je online izdanju u podrubrici Travel (Putovanja) objavio danas vodič kroz ljetne praznike u Hrvatskoj označivši je definitivno 'in' destinacijom te donoseći brojne savjete što je najbolje obići, vidjeti i degustirati u Istri, na dalmatinskoj obali, gradovima Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu, otocima i u nacionalnim parkovima.

U tom vodiču pod naslovom "Croatia summer holidays guide: 2014" autorica Jane Foster, koja je kao putopisac već napisala vodiče za Balkan, Hrvatsku i Grčku za razne britanske i američke novine, ističe da je Hrvatska sada definitivno 'in' za britanske turiste. To potkrepljuje i brojkom od oko 400 tisuća dolazaka turista iz Velike Britanije u Hrvatsku prošle godine, što je bio porast od 25 posto u odnosu na 2012.

Napominje i da je Hrvatska najnovija članica EU-a te da se nakon gotovo cijelog desetljeća rata i raspada bivše države (Jugoslavije) čvrsto vratila i dobro kotira na karti ljetnih destinacija.

Posebno ističe i da je Hrvatska zemlja s zapanjujućom obalom, netaknutom prirodom uključujući i osam nacionalnih parkova te s lijepo očuvanim stoljetnim lučkim gradovima koja nudi dobre uvjete za odmor na suncu, pijesku i moru te predlaže gdje treba ići.

Tako u Istri otkriva Rovinj označavajući ga najljepšim gradićem u toj regiji u stilu mletačke arhitekture, u koji se kao i u cijelu Istru, najbolje može doći letom do Pule. Za Istru kaže i da je to najorganiziranija regija u smislu turističkih objekata i infrastrukture.

Osim Rovinja spominje i Poreč, zelenu unutrašnjost Istre, vinograde koji daju 'bogato' crveno vino teran te šume u kojima se skrivaju tartufi.

Fascinirana je i Dubrovnikom, za koji postoje izravni letovi iz Velike Britanije, kao i za Split te Zadra, koji su svi u Dalmaciji koju označava "više divljom i manje razvijenom" od Istre, ali koja pruža blažene mirise borova, prekrasne otoke, toplu mediteransku klimu i bogatstvo povijesnih građevina od kojih su mnoge na listi UNESCO-ve svjetske baštine.

Od otoka spominje Korčulu na kojoj nema ni puno automobila, te Hvar kao najposjećeniji 'trendy' otok te Pag i Zrće u blizini Novalje kao mjesto 'open air' glazbenih festivala.

Savjetuje i da se uz malo planiranja može doletjeti u Hrvatsku i isploviti trajektom prema otocima u istom danu, kao i da se za više istraživanja Dalmacije iznajmi automobil pa se tako na potezu od Dubrovnika do Splita može proći poluotok Pelješac gdje se proizvode 'moćno' vino Dingač, ali i Stonski zaljev sa cijenjenim školjkama kamenice i dagnje te Makarska Rivijera sa "finim šljunčanim plažma, tirkiznim morem i s pogledom na visoku planinu Biokovo".

Spominje i Plitvice kao najposjećeniji i veličanstveni nacionalni park u Hrvatskoj, do kuda se lako može doći i od mora i iz Zagreba, a napominje da se Hrvatskom može putovati i željeznicom.

Komentirajte prvi

New Report

Close