Testiranje namirnica na alergene sastojke

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2010. u 22:00

Zavod za javno zdravstvo ispituje sastojke u hrani koje je obavezno navesti kao alergene

Čak oko 20 posto ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, pri čemu na alergije otpada samo 2 do 5% reakcija. Uvjerljivo najveći broj neželjenih reakcija na hranu je posredovana nedostatkom jednog ili više probavnih enzima.

Kod nekih osoba nakon konzumacije određenih namirnica poput mlijeka, zrelih sireva, neke vrste voća, crvenog vina, piva i slično dolazi do pojave simptoma sličnih onima kod alergijske reakcije: glavobolja i/ili migrena, respiratorne smetnje, kožni osip, nadutost, mučnina, grčevi pa čak i povraćanje i proljev. Zanimljivo je da prilikom testiranja tih osoba na alergije nalazi najčešće daju negativan rezultat. To je uglavnom posljedica enzimatske greške gastrointestinalnog sustava s nedostatkom enzimskih kompleksa zbog kojih se hrana ne može probaviti do najsitnijih sastojaka koji se resorbiraju iz tankog crijeva u krvotok, ali i prisutnosti farmakološki aktivnih tvari u namirnicama. Najčešći oblici netolerancije su prisutnost mliječnog šećera laktoze iz mlijeka, voćnog šećera fruktoze, alkohola te tipičnog sastojka žitarica – glutena. Farmakološku netoleranciju hrane najviše izazivaju prisutni biogeni amini, glikozidi i slični kompleksi s određenom farmakološkom aktivnošću. I dodaci poput nekih prehrambenih aditiva izazivaju netoleranciju kod određene populacije, zbog čega su i količinski ograničeni regulativom, odredbama Pravilnika o prehrambenim aditivima.

Danas je obaveza da se zbog informiranja potrošača istaknu svi potencijalni alergeni u pojedinoj hrani, bilo originalno pakiranoj, bilo u rinfuzi ili pripremljenoj u ugostiteljskom objektu, sukladno odrebama Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane. U tom smislu i Laboratorij za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane u Zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ ispituje navedene sastojke u hrani koje je obavezno istaknuti kao alergene odnosno koji izazivaju netoleranciju kod određenih ljudi kao što su laktoza, fruktoza, gluten, histamin i ostale netolerancije (aditivi).
(www.stampar.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close