Tesla model X nakon mjesec dana po dolasku u Europu predstavljen Ludbrežanima

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2016. u 15:26
Foto: Grad Ludbreg

Ludbrežanima ga je predstavio Saša Cvetojević, osnivač i direktor tvrtke Insako.

Tesla model X prije mjesec dana stigao je u Europu, a danas je po drugi put predstavljen hrvatskoj javnosti i to u samom Centru svijeta, u Ludbregu. Taj je električni automobil globalno proglašen najboljim SUV-om na svijetu. Ludbrežanima ga je predstavio Saša Cvetojević, osnivač i direktor tvrtke Insako.

– Ovdje imamo priliku vidjeti dva Tesla model. Model X je prije kojih mjesec dana stigo u Hrvatsku. Riječ je modelu SUV, odnosno on je prijelazna verzija između limuzine i džipa. Jednim punjenjem može prijeći 400 kilometara. Unatoč njegovoj težini i veličini za pet sekundi ubrzava od 0 do 100 km dok je maksimalna brzina 250 kilometara na sat. – rekao je Cvetojević.

Za Ludbreg Cvetojević kaže da je najjača sredina u Hrvatskoj kada je u pitanju proizvodnja komponenti za električna vozila.

Tesla model X i Tesla model S predstavljeni su u Ludbregu u sklopu projekta e-mobilnost.

– Danas se ovdje zapravo radi o predstavljanju e-mobilnosti koju tvrtka Ducati zastupa kroz inovativnost i razvoj tehnologija do održive e-mobilnosti. Da bi započeli priču o e-mobilnosti nisu dovoljna samo električna vozila koja smo tu doveli nego moramo spomenuti i ostale segmente koji omogućuju da se od točke A do točke B dođe. Tu je solarno drvo pod čijom krošnjom smo se danas okupili a koje je ujedno i punionica gdje možete puniti električni bicikl, a možete puniti i Teslu koja je najmodernije vozilo. – rekao je Dražen Crnković,generalni menadžer u tvrtki Ducati komponenti.

Upravo bi Ludbreg, prema najavi gradonačelnika Dubravka Bilića, uskoro trebao dobiti punionice za električna vozila, naravno u suradnji s HEP-om. Naglasio je da se Ludbreg neprestano dokazuje kao sredina otvorena prema novoj proizvodnji, novim tehnologijama, prema budućnosti. Ludbreg je već odavno dokazao svoju opredijeljenost prema e-mobilnosti nabavkom električnih bicikala te električnog vozila kao i postavljanjem punionica za bicikle i solarnog drva na središnjem gradskom trgu.

Na predstavljanje vozila, stigli su župan Predrag Štromar i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

– Drago mi je da je novi Tesla model X predstavljen upravo u Ludbregu. Poznato je da je Varaždinska županija, a posebice Grad Ludbreg otvoreni prema novim tehnologijama. Ovo je grad koji ima solarno drvo na kojem možete puniti električna vozila, tako da je Ludbreg idealna lokacija za predstavljanje ovakvog vozila. – rekao je Štromar.

Mario Šiljeg, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode također je nazočio predstavljanju u Ludbregu.

– Ovdje sam danas baš kako bih podržao ovaj projekt. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo izrađuje strategiju niskougljičnog razvoja RH gdje će takve i slične mjere dobiti na svojoj važnosti. Znamo svi da emisija stakleničkih plinova iz sektora prometa participira sa minimalno 25 posto, što znači da je sektor prometa veliki zagađivač prometa. Upravo zbog toga promoviramo, potičemo i sufinanciramo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša nabavku električnih i hibridnih vozila i nabavku električnih bicikala. – kazao je Šiljeg.

Događanju u Ludbregu prisustvovao je i Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku uinkovitost.- Možemo kazati da je Grad Ludbreg jedan centar u e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj. Nalazimo se ispred solarnog drva koje će doista puniti električna vozila i u budućnosti će se smanji time potrošnja fosilnih goriva. – zaključio je Majdandžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close