Teran bez pravilne etikete na police do isteka zaliha

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2017. u 21:59
Uredbe EK o korištenju imena Teran stupila je na snagu 21. srpnja ove godine/FOTOLIA

Naziv sorte oko koje smo se sporili sa Slovencima, a čemu je u našu korist presudila EK, mogu koristiti samo vina s oznakom ‘Hrvatska Istra’ s pravilnim natpisima.

Nakon što je Europska  komisija nedavno dala i konačnu presudu u sukobu Hrvatske i Slovenije oko prava na korištenje imena vinske sorte Teran, ministarstvo poljoprivrede objavilo je pravila kojih će se domaći vinari morati držati žele li butelje s tim nazivom plasirati na domaće i europske police.  

Naziv sorte Teran može se, stoji u pojašnjenju, koristiti samo  za vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti Hrvatska Istra. Pritom je uvjet i da se oznake 'Hrvatska Istra' i 'Teran' nalaze u istom vidnom polju, a ime sorte mora biti otisnuto u manjem fontu.  No, delegiranom Uredbom Komisije od 19. svibnja 2017. ostavljeno je prostora i za određena odstupanja.

Tako će u prodaju moći i vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti, a koja su proizvedena prije stupanja na snagu Uredbe (prije 21. srpnja 2017.), a koja nose oznaku 'Hrvatska Istra', mada im naziv sorte nije manji i u istom vidnom polju. No, pojašnjavaju u Ministarstvu, takve će butelje moći na police samo dok se ne potroše zalihe. Napominju da i ova pravila vrijede isključivo za vina sa spomenutom zaštićenom oznakom izvornosti.

Inače, iako je za Bruxelles i Hrvatsku priča o sporu oko Terana završena, nezadovoljni Slovenci na takav rasplet ne pristaju. Krajem srpnja tamošnja vlada donijela odluku da tuži Europsku komisiju jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU-a prodaje istarski teran. Od suda EU u Luksemburgu Slovenija će tražiti da akt poništi. "EK je ovime legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EU-a", rekao je Tolušićev kolega Dejan Židan. Dodao je i da je Slovenija za tužbu protiv briselske odluke osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close