Telekomi: Pri ukidanju roaminga voditi računa o ekonomskim učincima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2014. u 15:12
Foto: Thinkstock

Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 Hrvatska, generalno pozdravljaju sve aktivnosti koje vode ka boljim uslugama i daju korisnicima veću vrijednost za novac pa tako i najave iz Europskog parlamenta o ukidanju roaminga.

Tri telekoma u Hrvatskoj koji su i operatori mobilne telefonije te članice internacionalnih telekom kompanija, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, generalno pozdravljaju sve aktivnosti koje vode ka boljim uslugama i daju korisnicima veću vrijednost za novac pa tako i najave iz Europskog parlamenta o ukidanju roaminga od kraja 2015., ali smatraju i da pri donošenju konačnih odluka treba uzeti u obzir i ekonomske učinke takvih odluka.

U vezi jučerašnjih vijesti iz Europskog parlamenta o mogućem ukidanju roaminga, iz HT-a danas ističu da će neovisno o odluci Europskog parlamenta i predloženim amandmanima konačna odluka o ukidanju naplate roaminga biti rezultat 'trijaloga' Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta što je slijedeći korak u legislativnom procesu na razini EU.

Donošenje konačne odluke o tome, kako podsjećaju, očekuje se u drugoj polovici ove godine, a smatraju i da pri donošenju konačne odluke treba uzeti u obzir i ekonomske učinke prijedloga na gospodarstvo i na očekivani investicijski ciklus operatora u razvoj novih naprednijih usluga širokopojasnog pristupa internetu čime bi se ostvarili EU ciljevi Digitalne Agende.

Iz Vipneta su pak samo kratko poručili da im je prerano komentirati odluku o ukidanju roaminga na području EU jer je to još uvijek stvar diskusije, ali i da smatraju da bi takva odluka s obzirom da je Hrvatska izrazito turistička zemlja imala negativne posljedice na telekom industriju u cjelini.

I u Tele2 Hrvatska smatraju da takav prijedlog riskira negativni utjecaj na buduće investicije, stavljajući i Europu u tehnološki nepovoljniji položaj u odnosu na SAD i Aziju.

S obzirom da se prijedlog potpunog ukidanja roaminga odnosi samo na razine cijena za krajnje korisnike, a ne i na veleprodajne razine, ne mogu predvidjeti koliko velik utjecaj takva regulative u konačnici može i imati, kažu u Tele2 pozivajući donositelje odluka u Bruxellesu da prepoznaju da postoje troškovi vezani za roaming koji isto tako trebaju biti uzeti u obzir, a ne samo razina cijena za krajnje korisnike

Kako bi se ispunila svrha paketa regulative za povećanje konkurentnosti Europe u okviru ICT-a važnim smatraju da donositelji odluka čuju i što kaže industrija.

Europski parlament izglasao je jučer (3. travnja) dvije uredbe koje predviđaju ukidanje roaminga od prosinca 2015. te otvoreni i nediskriminirajući pristup internetu.

Te dvije uredbe treba odobriti i Vijeće EU-a, koje čine zemlje članice, a ako one to odobre, uredbe idu ponovno na glasovanje u Europski parlament o čemu će se onda izjašnjavati novi saziv Parlamenta koji će biti izabran u svibnju ove godine.

Uredba vezana za roaming predviđa ukidanje roaming (kada su korisnici 'gosti' u drugim mrežama izvan svoje zemlje) naknada za pozive, slanje SMS-ova i korištenje mobilnog interneta u nekoj drugoj zemlji članici EU-a počevši od 15. prosinca 2015., dok druga uredba predviđa otvoreni internet za sve i to zabranom blokiranja i ograničavanja sadržaja

Komentirajte prvi

New Report

Close