Tele2 tvrdi da im država oduzima 97% operativne dobiti

Autor: Bernard Ivezić , 18. travanj 2014. u 10:49
Telekomi protiv prijedloga izračuna/FOTOLIA

HT i Vipnet kažu da nisu primili službeni prijedlog ministarstva te upozoravaju da će to utjecati na investicije.

Prva reakcija na Vladin plan naplate radiofrekvencija stigla je od Tele2.

Treći mobilni operater tvrdi da ih je u četvrtak nakon sjednice Vlade na kojoj je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić dobio zeleno svjetlo da kroz radiofrekvencijske naknade mobilnim operaterima tijekom ove godine uzme 350 milijuna kuna u proračun, to ministarstvo usmeno izvjestilo o načinu na koji će to izvesti. I dok u HT-u i Vipnetu kažu da nemaju komentara, jer tvrde da nikakvih službenih informacija nemaju, Tele2 inicijalni plan ministra Hajdaša Dončića naziva izravnim napadom na slobodu pružanja usluga i povredom pravne sigurnosti."Bila bi to izravna diskriminatorna mjera te mjera koja je protivna načelima tržišnog natjecanja", ističu iz Tele2.

 

350milijuna

kuna Vlada odlučila prikupiti od mobilnih operatera

Pojašnjavaju da se ministarstvo pravda kako se prijedlog temelji na principu uzimanja od onih koji imaju puno. "No, u stvarnosti bi se ovim inicijalnim prijedlogom uzelo oko 97 posto operativne dobiti Tele2, oko 14 posto operativne dobiti Vipneta i oko 4 posto operativne dobiti Hrvatskog telekoma", izračunali su u Tele2. Dodaju da se Tele2 protivi takvom izračunu, jer još uvijek ne ostvaruje neto dobit pa jedinu usporedbu može napraviti u operativnoj dobiti."Umjesto navedenog, a u slučaju da je uvođenje novih nameta na industriju neizbježno, prijedlog Tele2 je uvesti namet na ostvarenu dobit prije oporezivanja (EBT), jer jedino u tom slučaju svi u industriji snose teret razmjerno i u skladu sa mogućnostima što je u konačnici u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske", zaključuju u Tele2.

Tri varijable

Dvije izmjene u mandatu

Iako Tele2 nije otkrio izračun ministarstva, u branši doznajemo da se temelji na Pravilniku o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra. Hajdaš Dončić će ga sada mijenjati po drugi put, a definira da mobilni operateri po svakom megahercu spektra plaćaju 500 kuna godišnje, zatim 0,5 posto godišnjeg prihoda i 60 kuna po korisniku.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zar nekome u ovoj državi ostaje 3% dobiti??? Odmah oteti…

EBITDA od Tele2 je samo oko 20M kuna. Uz prihode od milijardu. Valjda sad nesto razumijete forumski pametnjakovici?! Lako THTu ili VIPu absorbirati trosak. Kako ce Tele2? A ako vam ode Tele2 cijene ce u duopolu odmah otici gore 30%. Zato molite boga da Tele2 ne propadne, cigojneri s balkana

Ako im ne prođe prigovor mogu samo reći da nemaju sreće, kao I ostatak populacije koja ne zna kad I kako će njih dohvatiti neka od “mjera” koje se roje u glavama vlastodržaca. Za jedan dio je već kasno, ali ima još onih koji imaju novce u čarapi I još uvijek nešto zarađuju.
Treba samo smisliti način kako da se to izvuče. Kao živa žaba u vodi koja se polako zagrijava.

Država uzima od Tele 2 a tele 2 to nadoknađuje od korisnika. Inače ne vidim zašto bi netko poslovao u zemlji gdje se 97% dobiti uzima?

New Report

Close