Tehnika gradi Bandićeve stanove za 760 milijuna kuna

Autor: Ivan Pandžić , 03. siječanj 2007. u 06:30

Gradnju je trebalo obaviti 17 manjih tvrtki, ali nisu pristale na nove uvjete Holdinga i sada će tužiti APN koji je raspisao prvi natječaj

Građevinski div Tehnika dobio je posao na izgradnji stanova po zagrebačkom modelu stanogradnje na bivšoj svinjogojskoj farmi u Sesvetama koji je trebalo obaviti 17 manjih tvrtki, ali su odbile nove, restriktivnije uvjete koje je propisao Zagrebački holding. Hodling je raspisao novi natječaj na kojem je pobijedila Tehnika i dobila dosad najveći posao od Zagreba – izgradnju dvije trećine od ukupno 2773 predviđena stana u vrijednosti od 760 milijuna kuna. Usporedbe radi, ostalih deset izvođača će izgraditi stambene objekte vrijedne oko 300 milijuna kuna. Cijeli projekt izgradnje novog naselje s 53 društvena i stambena objekta inače vrijedi 1,425 milijardi kuna, ali ostatak vrijednosti investicije otpada na nestambene zgrade – vrtiće, škole, knjižnicu, ambulantu i crkvu za koje zasad nisu ugovoreni izvođači. “Cijena je u okviru planirane i one koja je već prije bila dogovorena. Drago nam je što problemi s izvođačima nisu utjecali na rokove te što je pobijedila renomirana domaća tvrtka. Nama je u interesu da posao odrađuje što manje tvrtki jer tako ćemo lakše kontrolirati kvalitetu i poštivanje rokova”, rekao je glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Nenad Ivanković. Uvjeti natječaja bili su postavljeni kako bi ostatak stanova gradila samo jedna velika tvrtka jer su morali imati, sukladno novom pravilniku o gradnji, najmanje 500 zaposlenih. Uvjeti su još bili prilaganje bankovnog jamstva u visini 20 posto od vrijednosti radova te pristajanje na povećanje penala u slučaju neizvršavanja ugovorenih radova u roku s 10 na 20 posto od vrijednosti posla. Upravo zbog toga 17 tvrtki, među kojima je najveća Industrogradnja, nije pristalo na posao s Gradom jer su prije četiri godine posao na izgradnji istih objekata dobile na natječaju APN-a, ali s dvostruko manjim jamstvima i penalima. Kako je Grad preuzeo projekte od APN-a po kojima su se na lokaciji trebali graditi “Čačićevi stanovi”, preuzeo je i ugovore kojima je dodao restriktivnije ankese i ponudio ih izvođačima. “Ured za javnu nabavu je ocijenio da je novi javni natječaj po zakonu, ali sada ostaje pitanje kako je za isti posao moguće raspisati dva natječaja. Zato već imamo najave nekih naših članica da će tužiti APN zbog štete koja im je nastala jer su se pripremali i ulagali za posao koji su legalno dobili, a nije nikada realiziran”, rekla je Marta Vidaković, pravnica Udruge poslodavaca graditeljstva Hrvatske, koja je uime svojih članica i pokrenula pravnu bitku zbog (ne)poštivanja ugovora.

Skuplja ponuda Konstruktora i Lavčevića

Na natječaj su se osim Tehnike javile sa zajedničkom ponudom i velike splitske tvrtke Konstruktor i Lavčević, ali je ponuda najvećeg zagrebačkog građevnog poduzeća imala nižu cijenu. Tehnika je postala tvrtka koja obavlja najvrjednije poslove s Gradom i s prvog mjesta skinula Viadukt koji je lani s Gradom ugovorio poslove vrijedne oko 390 milijuna kuna.




Komentirajte prvi

New Report

Close