Talijanski Ustavni sud: Odluka o bušenju nafte u Jadranu mora proći referendum

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2016. u 14:21
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

„Ovo je još jedan pokazatelj kako se i u Italiji vodi velika aktivistička kampanja protiv bušenja Jadrana te kako nam je svima cilj zaštiti cijeli Jadran od naftnog zagađenja“, izjavila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre u ime kampanje S.O.S. za Jadran.

“Odluka Ustavnog suda, koja je potvrdila raspisivanje referenduma u vezi s bušenjem nafte u Jadranu, daje nam poticaj da ponovimo jasne zahtjeve Vladi: trenutno i definitivno odustajanje od svih postupaka izdavanja dozvola unutar granice od 12 milja od obale (počevši s projektom Ombrina) i moratorij u toj zoni zabrane za sve aktivnosti istraživanja i eksploatacije sve dok se ne definira Nacionalni energetski plan koji će sadržavati smjernice za zaštitu klime te poštovati talijanski prostor i more.”

S ovim su komentarom talijanske okolišne organizacije Greenpeace, Legambiente, Marevivo, talijanski Touring Club i WWF dočekale presudu Ustavnog suda donesenu prije nekoliko dana, a koja je potvrdila nedjelotvornost pokušaja talijanske vlade da spriječi održavanje referenduma o bušenju nafte u Jadranu.

„Ovo je još jedan pokazatelj kako se i u Italiji vodi velika aktivistička kampanja protiv bušenja Jadrana te kako nam je svima cilj zaštiti cijeli Jadran od naftnog zagađenja“, izjavila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre u ime kampanje S.O.S. za Jadran.

Odluka Ustavnog suda u Italiji dokaz je kako amandmani na Zakon o stabilnosti usvojeni u prosincu 2015., premda predstavljaju pozitivni radikalni zaokret, odnosno odustajanje Vlade od bušenja u zoni od 12 milja od obale, nisu bili dovoljni da riješe spor kojeg su pokrenule neke talijanske regije, odbivši prihvatiti fosilnu strategiju talijanske vlade.

Okolišne organizacije upozoravaju kako je odluka Vlade da zaštiti interese fosilne ekonomije (propisima u prilog bušenju, poput intervencija za zaustavljanje razvoja obnovljivih izvora energije) stvorila institucionalni konflikt bez presedana u državi. Kako bi zadovoljila naftni lobi, Vlada talijanskog premijera Renzija na neprihvatljiv način je forsirala izmjene propisa, poput definiranja aktivnosti eksploatacije nafte “strateškim projektima” (koji se kao takvi mogu nametnuti regijama bez njihove suglasnosti) te kreiranja vremenski potencijalno neograničenih koncesija za eksploataciju.

Premda je izmjenama Zakona o stabilnosti – motiviranima referendumskom incijativom – Vlada već na neki način samu sebe opovrgnula, ipak je Ustavni sud taj koji je prepoznao pokušaj Vlade da zaobiđe propise o udaljenosti od 12 milja i kompanijama omogući eksploataciju nafte gotovo do same obale te je odluku stavio u ruke građanki i građana.

Okolišne organizacije smatraju da se niti jedan dio ekstraktivne infrastrukture ne smije realizirati odstupajući od prostornih planova regija te se za njih mora izraditi strateška procjena utjecaja na okoliš prema europskim propisima. Također su najavile kako će sve svoje snage posvetiti referendumskoj kampanji, koja je službeno započela 19. siječnja, s ciljem sprječavanja napada naftnih kompanija na Jadransko more i provedbe fosilnih planova Renzijeve vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close