Talijani nam prognoziraju niži BDP

Autor: Ana Blašković , 29. lipanj 2017. u 21:59
Mnogi su smanjili prognoze/FOTOLIA

Kriza u Agrokoru prelila se u prve brojke u podacima za drugi kvarta.

Talijanska Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu PBZ, snizila je procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 3,2 na 2,9 posto, uz opasku da 2018. očekuje daljnje usporavanje ekonomije zbog krize u Agrokoru.

Tim potezom Intesa se priključila, između ostalog, HNB-u, Europskoj komisiji i Addiko banci koji su ranije pritegnule optimizam. Kriza u Agrokoru prelila se u prve brojke u podacima za drugi kvartal; industrijska proizvodnja pala je na godišnjoj razini 0,6 posto uslijed pada proizvodnje energije za 4,3 posto te netrajnih dobara za 3,2 posto.

 To je, kako navode, dijelom vezano sa 7,1 posto godišnjeg pada u proizvodnji hrane koji je vjerojatno posljedica previranja u Agrokoru, dok se narušeno povjerenje potrošača reflektiralo u usporavanje rasta u trgovini na malo za 3,4 posto. Ipak, u Milanu očekuju da će negativne trendove dijelom ublažiti turistička sezona. Po njima, 2018. će donijeti još sporiji rast zbog ispuhavanja poticaja od porezne reforme uz istodobni rast pritiska restrukturiranja Agrokora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close