Tajna snimka Sanadera i slovenskog premijera: ‘Ne radi pi*darije’

Autor: Poslovni.hr/H , 14. lipanj 2017. u 13:29
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Arhiv tajne službe SOVA otkrio 5 snimki Sanaderovih telefonskih razgovora s Ropom i Janšom, snimljenih na 5 CD-ova, a većinom se razgovaralo o graničnom prijeporu i tadašnjoj najavi Ropa da će uskratiti potpor svoje vlade ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Suđenje bivšem slovenskom premijeru Antonu Ropu, koji je optužen za  izdavanje tajnih podataka, otkrilo je da je slovenska obavještajna služba SOVA 2004. godine sustavno pratila i snimala sve telefonske razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim slovenskim kolegama Ropom i Janezom Janšom, koji ga je te godine naslijedio na čelu vlade, tvrdi slovenski tjednik "Reporter", blizak oporbi desnog centra.

Za postojanje tih snimki doznalo se tijekom suđenja Ropu, ali i tijekom rada parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, a sada je poznat i sadržaj snimki, navodi tjednik Reporter.

Zbog toga što je 2007. u razgovoru s jednim novinarom, koji je sve bez njegova znanja snimao, kazao kako su se Janša i Sanader "dogovarali" o graničnim incidentima u Savudrijskoj vali kako bi se 2004.  na izborima djelovalo na birače u korist Janše, a protiv Ropa, Janša  je Ropa već ranije bio tužio zbog klevete, što je sudski riješeno međusobnom nagodbom, ali je protiv Ropa u međuvremenu pokrenut postupak zbog odavanja tajnih podataka novinaru i javnosti pa mu, bude li osuđen, sada prijeti visoka novčana kazna.

Istražujući pozadinu Ropovih navoda da je  spomenuto vrijeme slovenska tajna služba zbog nacionalnih interesa na moru i u Piranskom zaljevu pratila telefonske razgovore hrvatskog premijera, ali ne i slovenske poliitičare, sad je arhiv tajne službe SOVA otkrio 5 snimki Sanaderovih telefonskih razgovora s Ropom i Janšom, snimljenih na 5 CD-ova, a većinom se razgovaralo o graničnom prijeporu i tadašnjoj najavi Ropa da će uskratiti potpor svoje vlade ulasku Hrvatske u Europsku uniju, piše Reporter.

Među njima je i razgovor u kojemu Rop kaže hrvatskom kolegi da doslovce "ne radi pizdarije", odnosno da povuče namjeru proglašenja hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) jer će u suprotnom Slovenija blokirati hrvatsku kandidaturu i članstvo Europskoj uniji.

Parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, koja je slušalo spomenute CD-snimke u sjedištu slovenske SOVA-e, bio je vrlo zanimljiv i razgovor Sanadera i Janše o incidentu koji se dogodio pred same parlamentarne izbore u Sloveniji u rujnu 2004., kad je hrvatska policija uhitila nekoliko slovenskih članova Pučke stranke (SLS) Janeza i Marjana Podobnika, koji su ilegalno prešli granicu kod Plovanije kako bi izrazili svoju potporu "borcu za slovensku južnu granicu" Jošku Jorasu.

Sanader je tada telefonski iz New Yorka govorio s Janšom, koji je rekao da je Hrvatska time napravila "glupost" koja će utjecati na izborni rezultat u Sloveniji, jer se u to vrijeme Slovenska pučka stranka isticala ekstremističkim izjavama i traženjem pomicanja granice, pa čak i nekim izjavama kako bi granica u Istri trebala biti ne na Dragonji, nego na rijeci Mirni.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A RODA je otkrila,s.anje!

pizdarije

New Report

Close