‘Tadić od Pripuza posudio novac za poslovnog partnera’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 15:46
Petar Pripuz. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Savičić je kazao da je od Tadića, kao prijatelja s kojim surađuje više od 20 godina, u lipnju 2010. zatražio pozajmicu.

Posljednja dvojica svjedoka na suđenju Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu, potvrdili su danas da je Tadić 50 tisuća eura posudio od poduzetnika Petra Pripuza kako bi pomogao poslovnom partneru Zoranu Savičiću, a ne radi podmićivanja u "slučaju Glavaš" kao što tvrdi tužiteljstvo.

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Savičić je kazao da je od Tadića, kao prijatelja s kojim surađuje više od 20 godina, u lipnju 2010. zatražio pozajmicu, na mjesec ili dva, zbog ulaganja u nekretninu u Istri.

"Rekao je da nema problema i da mu se javim, no kada sam ga u srpnju 2010. nazvao i zatražio da mi posudi 50 tisuća eura kazao je da nije u Hrvatskoj, ali da će novac organizirati preko partnera. Pitao me kada idem u Istru i rekao da će me ispred Lagune čekati prijatelj ili partner Petar, prezimena se ne sjećam, i dati mi novac. Tako je i bilo", posvjedočio je Savičić, potvrdivši time ranije Pripuzovo svjedočenje.

Dodao je i da posuđeni novac na kraju nije iskoristio jer je prodaja stancije kod Buja odgođena do listopada pa je 50 tisuća eura Tadiću vratio kada ga je početkom kolovoza posjetio u Banja Luci.

Njegovu je priču potvrdio i Ivica Čurić, građevinar iz Žepča koji je Savičića navodno "pokupio" u Banja Luci i s njim preko Zagreba otišao u Istru kako bi pogledali nekretnine i dogovorili se o mogućoj rekonstrukciji.

"U Zagreb smo svratili da Savičić preuzme neki novac koji mu je Drago obećao. Kod hotela Laguna on je izašao iz automobila i rekao da ga neki čovjek čeka kod mercedesa dvosjeda sive boje. Nije se dugo zadržao, vratio se s kuvertom i rekao – baš me Drago iznenadio, pravi je prijatelj", prisjetio se Čurić.

Svjedoci su kazali i da su u Umagu spavali u hotelu koji je platio Savičić, no priče im se nisu poklapale kada su trebali pojasniti preko kojih su se prijelaza vratili u BiH. Tužitelj je, naime, sudu predočio i podatke o prijelazu granice iz kojih proizlazi da u srpnju 2010. Savičić i Čurić nisu zajedno ulazili ili izlazili iz Hrvatske. Stoga je i prigovorio istinitosti njihovih iskaza.

Suđenje se nastavlja 13. veljače kada bi Tadić trebao iznijeti svoju obranu u slučaju u kojem su se s USKOK-om na uvjetne kazne ranije nagodili Srećko Jurišić, saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić te Tadićeva supruga Božica Tadić Ćavar.

Tadića se tereti da je suoptuženike okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnoga suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima Garaža i Selotejp.

Komentirajte prvi

New Report

Close