T-HT/T-Mobile, Vipnet i Agrokor treći put najpoželjniji poslodavci

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 27. veljača 2007. u 06:30

Riječ je o izvanjskoj percepciji, a ne o konkretnom iskustvu, kaže Nenad Bakić, vlasnik portala MojPosao

Tvrtke T-HT/T-Mobile, Vipnet, Agrokor i Ina najpoželjniji su hrvatski poslodavci, pokazuje istraživanje o poslodavcima prvog izbora koje je proveo portal MojPosao. Istraživanje je provedeno tijekom veljače na uzorku od gotovo dvije tisuće ispitanika, a provodi se treću godinu zaredom. T-HT/T-Mobile sva tri puta najvećem broju ispitanika bio je najpoželjniji poslodavac. Ove ga je godine kao poslodavca prvog izbora označilo osam posto anketiranih čime je kompanija dodatno povećala razliku u odnosu na “drugoplasiranog” – Vipnet kojeg je za prvi izbor zaokružilo 4,8 posto ispitanika. Iza njih je, s četiri posto glasova, koncern Agrokor i njegove tvrtke kćeri, a tik za koncernom je Ina koju je za najpoželjnijeg poslodavca izabralo 3,9 posto ispitanika.

Uvjeti rada
Upravo je povećanje atraktivnosti zapošljavanja u Ini – sa šestog mjesta u 2005. na četvrto u 2007. – pokazatelj naravi ovoga istraživanja. Naime, riječ je o svojevrsnom “natjecanju ljepote” u kojem se najpoželjnijim kompanijama pokazuju one koje i najviše rade na vlastitom imageu u javnosti, a pritom su i u medijima najprisutnije. Ina je najbolji dokaz za to – uvjeti rada u toj kompaniji nisu se bitno promijenili u odnosu na razdoblje prije inicijalne javne ponude, no upravo ju je taj proces “katapultirao” u medije, i to u pozitivnom kontekstu. Slično je i s Plivom, koja je 2005. bila na osmom mjestu, 2006. na sedmom mjestu, a ove godine je na petom mjestu. Pretpostavlja se da je taj rang dosegla upravo zbog prisutnosti u medijima tijekom procesa preuzimanja, a ne zbog bitno drukčijih (poboljšanih) uvjeta poslovanja u ovoj farmaceutskoj tvrtki. Zato, kako objašnjava Nenad Bakić, vlasnik portala MojPosao, prema rezultatima ovoga istraživanja nije uputno izvoditi zaključke o tržištu rada između ostalog i zato jer najpoželjnija kompanija ne znači nužno da je istodobno riječ i o najkvalitetnijem poslodavcu. “Riječ je o izvanjskoj percepciji, a ne o konkretnom iskustvu”, kaže Bakić i za početak ožujka najavljuje istraživanje komplementarno ovome, u kojem će svoje mišljenje o kompanijama u kojima rade davati upravo njihovi zaposlenici. “Naravno, prije toga moramo dobiti dozvolu i potpisati ugovor sa svakom tvrtkom u kojoj kanimo provesti ispitivanje, a metoda koju ćemo koristiti bit će vrlo kvalitetna”, kaže Bakić. Među prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u 2007. još su Pliva, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Ericsson Nikola Tesla i Microsoft.

Pomak
Tvrtke HEP i Ericsson Nikola Tesla napravile su znatan pomak na ljestvici od 2005. godine. HEP je sa 14. mjesta u 2005. ove godine došao na osmo mjesto ljestvice, dok je ENT 2005. bio na 16. mjestu, a ove je godine na devetom mjestu. Uvjerljivo najveći napredak na ljestvici imali su Croatia osiguranje koja se popela za 10 mjesta (ove je godine na 17. mjestu), Coca-Cola (za 6 mjesta, na 14. mjestu) te Hypo Alpe-Adria Bank (za 5 mjesta, na 11. mjestu). Kad je riječ o sektorima, listu prvih pet prema poželjnosti čine financije, ICT, industrijska proizvodnja, proizvodnja robe široke potrošnje i trgovina.

Muškarcima su atraktivnije informatičke tvrtke, a ženama banke

Prema rezultatima ankete, muškarcima su atraktivnije informatičke tvrtke a ženama banke. Sreću da radi kod poslodavca prvog izbora ima svaki peti ispitanik, a koliko su poslodavci prvog izbora atraktivni, pokazuje podatak da bi ispitanici pristali raditi isti posao kod poslodavca prvog izbora za prosječno 29 posto nižu plaću u odnosu na sadašnju.




Komentirajte prvi

New Report

Close