Svpetrvs hoteli ulažu 50 mil. eura u dva bračka projekta

Autor: Suzana Varošanec , 08. lipanj 2015. u 22:01
Foto: PD

Projekt u Supetru čeka rješenje imovinskih odnosa, onaj na Vidovoj gori se realizira.

Dva turistička projekta na različitim lokacijama na otoku Braču koje želi tamošnja hotelska tvrtka Svpetrvs hoteli, procjenjene ukupne vrijednosti 50-ak milijuna eura, u znaku su velikih razlika u pogledu tempa i moguće suprotnih izgleda za realizaciju, ovisno o tome je li ‘zeleno svjetlo’ na Gradu Supetru ili na Općini Nerežišće.

Sukladno viziji suvlasnika i direktora Mariona Dužića 30 milijuna eura je vrijednost potencijalnog ulaganja u Supetru, no problem je što osam godina čeka na početak realizacije. To bi ulaganje danas po svim kriterijama trebalo biti strateška investicija na razini države. Za drugi projekt, pak, priprema je u tijeku i papiri se čini se brzo sređuju.

Visina ulaganja

U prvom slučaju posrijedi je plan izgradnje u Supetru novog hotela s 200 soba, velikog parkirališa te vodenog parka u funkciji obogaćivanja ponude tijekom zime. S druge strane, za nešto niža ulaganja predviđena u projektu novijeg datuma na Vidovoj gori, najvišoj na jadranskom otočju, velike su šanse da će u 2016. krenuti sa razvojem. Naime, na Vidovoj gori, na vlastitom zemljištu od 150.000 četvornih metara, Svpetrvs hoteli kane izgraditi ekskluzivno naselje bungalova, wellness i posebno golf igralište pogodno za šumski teren, i to bez da sasijeku i jedno stablo.

“Lokalna birokracija u Supetru stvara prepreke, a odgovorni su svi u gradskom vijeću. To traje osam godina. Vodili smo razgovore i u Zagrebu, i tvrdim da nitko nije protiv našeg projekta”, kaže Dužić požalivši se što je investicija u Supetaru još uvijek pod blokadom zbog “administrativnih barijera na lokalnoj razini”, no tvrdi on ne kani odustati. Za projekt na Vidovoj gori očekuje brz razvoj, što se može zahvaliti Nerežišću, kaže, općini proaktivnoj prema biznisu i razvoju turizma. Utoliko, ovih dana upriličena svečanost 15 godina uspješnog poslovanja tvrtke u sklopu Waterman International u Supetru, u sjeni je pesimizma vlasnika da se supetarska investicija nikad neće riješiti. No, čini se da predstoje odlučujući koraci i razgovori. Naime, gradonačelnica Supetra Ivana Marković je za Poslovni dnevnik izjavila da se Supetar ne protivi projektu, no prethodno je potrebno riješiti problem imovinskopravnih odnosa i plan prostornog uređenja. Konkretnije, postojeći problem u vidu nogometnog igrališta gdje investitor želi vodeni park tema je za gradske vijećnike, a prema rješenju vodi i sudski rasplet starog spora oko igrališta pošto ga je Supetar sad ipak pravomoćno izgubio. Naime, ova je tvrtka prije 15 godina od bankrota spašena privatnim preuzimanjem, a u sklopu tvrtke kupljen je i sportski teren na koji se uredno uknjižila, te je sad to učvrstila u njezinu korist pravomoćna presuda. Inače, dosadašnjim ulaganjima koja ukupno iznose 40 milijuna eura tvrtka je najveći investitor u Supetru. Ima 90% popunjene kapacitete, neki objekti rade devet mjeseci godišnje, najviše je gostiju iz Zapadne Europe i Skandinavije, zapošljavaju oko 100 radnika, u sezoni i 400, a plaće nikad nisu kasnile. Kako Dužić navodi, primjerice, u 2014. isplaćeno je 3 milijuna eura za plaće koje se i potroše u Supetru, a pored toga gradska blagajna od ove tvrtke ima velik prihod. Samo Turistička zajednica tako ostvaruje 1,5 milijuna kuna.

Punjenje proračuna

“Punimo oko 50% budžeta Supetra, a najgora je stvar što nitko još nije uspio donijeti prostorni plan. Sad ga rade, no Grad nas nije konzultirao vezano za plan u našem naselju, a kamoli izvan njega”, kaže on dodajući da u ovoj sezoni očekuju 300.000 noćenja.

No, za razliku od neizvjesne budućnosti projekta u Supetru, načelnik Općine Nerežišće Lovre Kuščević potvrdio nam je da je prema važećem prostornom planu na lokalitetu Knežev ravan predviđena izgradnja golf igrališta s pripadajućim turističkim kapacitetima. Da bi se projekt realizirao potrebno je još izraditi urbanistički plan uređenja i procjenu studije utecaja na okoliš koja će dati smjernice daljnjeg razvoja tog resursa, kaže, maksimalno uzimajući u obzir zaštitu okoliša jer se radi o zaštićenom krajoliku Vidova Gora.

“Ovaj lokalitet je odavno prepoznat kao izvrstan potencijal za razvoj turizma, a tome u prilog govori činjenica da je svojedobno tamo izgrađen objekt koji je trebao biti lječilište za plućne bolasnike, a kasnije je pretvoren u hotel. Općina želi valorizirati taj prostor i oživjeti gospodarsku aktivnost na njemu, pa i na taj način ovaj značajni krajobraz približiti turistima.

Upravo zbog toga u suradnji sa Svpetrvs hotelima krenuli smo u zajedničku realizaciju projekta. Općina je napravila svoj posao, to su izmjene i dopune prostornog plana uređenja, a sad je na potezu investitor koji bi trebao financirati potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju”, kaže.

Strategija razvoja

Kuščević ističe kako se ovaj projekt izvrsno uklapa u strategiju razvoja Nerežišća. Cilj je, kaže, što skorije ga završiti, a očekuje niz pogodnosti – otvaranje nekoliko desetaka radnih mjesta, izgradnju smještajnih kapaciteta s oko 500 ležajeva, poticanje razvoja stočarstva i poljoprivrede, te OPG-ova kroz ponudu autohtonih proizvoda.

Izvrsno se nadopunjuje i na projekt razvoja zdravstvenog turizma u neposrednoj blizini, te sa razvojem marine koja uskoro kreće u realizaciju. Bit će, kaže, zadovoljna i Zračna luka Brač u vlasnišvu Jake Andabaka, što će je učiniti rentabilnom. “Sa županijom imamo izvrsnu suradnju, 
očekujemo suglasnost Ministarstva graditeljstva na naš plan, te uz suradnju s okolišnim ministarstvom nema razloga da se projekt ne privede kraju u 2016.” v

Komentirajte prvi

New Report

Close