Svjetskoj banci nudi se suradnja na projektu Slavonija, Baranja i Srijem

Autor: Suzana Varošanec , 07. rujan 2017. u 22:01
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, Foto: Davor Javorović / Pixsell

Nova voditeljica Ureda Elisabett Capannelli obilazi istok Hrvatske.

Tim Svjetske banke, Ureda za Hrvatsku i Sloveniju na čelu s novom voditeljicom Elisabettom Capannelli u posjetu Slavoniji sastat će se s brojnim predstavnicima lokalne vlasti, gospodarstva, obrazovnih i razvojnih institucija te nevladinih udruga. Žele utvrditi odlučujuće prepreke koje stoje na putu bržem rastu Slavonije, gdje je prosječna stopa nezaposlenosti lani dosegla oko 28% – na državnoj je razini iznosila 16,9%, dok je radnih mjesta malo i mladi odlaze, a oko 20% stanovništva na pragu je siromaštva.

U pogledu razvojnih potreba Slavonije čini se da predstoji nova faza suradnje Vlade i Svjetske banke, koja protekla dva desetljeća aktivno podupire razvoj regije, počevši od poslijeratne obnove, razminiranja te društvenog i gospodarskog razvitka. Sada, pak, razmatra novu strategiju za Hrvatsku za naredno razdoblje od četiri do pet godina. A kako se program koji za Hrvatsku kreće od iduće godine priprema, na temelju dosadašnje vrlo uspješne suradnje, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, predložila je predstavnicima Svjetske banke suradnju na Projektu Slavonija, Baranja i Srijem koji provodi Vlada. Jučer se ministrica u Vinkovcima sastala s delegacijom SB, kako bi i konkretnije razgovarali o mogućim oblicima suradnje. Projekt obuhvaća višesektorsku suradnju na području pet hrvatskih županija te je potrebno razmotriti strateške i provedbene dokumente, kao i koordinacijsku i provedbenu horizontalnu strukturu nakon čega će se razmotriti mogući oblici uključivanja Svjetske banke. “Drago nam je što je Svjetska banka iskazala velik interes za uključivanjem u ovaj Projekt te se nadamo skorom dogovoru o suradnji na istome”, poručuju iz tog resora.

Inače, Europska komisija želi znati koji su uzroci da neke regije unutar članica zaostaju u razvoju, pa su u suradnji sa SB započete analize za po dvije regije u Poljskoj i Rumunjskoj. Izvještaj za Poljsku u svibnju je završen te on stoga može poslužiti i za naš slučaj. Utvrđeni su strateški prioriteti za koje se procjenjuje brza provedba, a to uključuje i transfer znanja s obrazovnih institucija na lokalne poduzetnike, što bi u slučaju poljskih regija značilo preporuku za urede za transfer tehnologija pri tamošnjim fakultetima. Poboljšanje investicijske klima na lokalnoj razini u tim regijama također je potrebno jer više od mjesec dana traje proces za pokretanje tvrtke. Treća stavka tiče se povezivanja ponude i potražnje na tržištu rada jer radna snaga nije obrazovana za potrebe gospodarstva.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra da su razlozi zaostajanja Slavonije strukturne prirode. Resursi s kojima Slavonija raspolaže, kaže, ne koriste se sustavno i transparentno, već su podložni stihiji zbog čega, tvrdi, mali poduzetnici i OPG-ovi loše prolaze.“Rješenje je u osmišljenom pristupu i jačanju uloge države u smislu zaštite strateških pravaca. Primjerice, ako je strategija razvoj mljekarstva, to ne može biti stvar jednog mandata, nego iza toga kontinuirano mora stajati svaka Vlada”, kaže Penava.     

Komentirajte prvi

New Report

Close