Svjetska banka nas hvali, poduzetnici ne vide pomak

Autor: Darko Bičak, Marina Šunjerga/VL , 30. listopad 2014. u 12:45
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Marko Jurinec/PIXSELL

RH skočila na 65. mjesto ljestvice, a prema podacima HNB-a izravna ulaganja u prvih šest mjeseci četiri su puta veća nego u cijeloj 2013.

Dobre vijesti za Hrvatsku jučer su donijele Svjetska banka i Hrvatska narodna banka.

Naime na ljestvici Doing Business skočili smo na 65. mjesto među 189 zemalja, a prema podacima HNB-a izravna ulaganja u prvih šest mjeseci 2014. četiri su puta veća nego u cijeloj 2013. Prvi pogled na izvješće Doing Business 2015. zbunio je ministre koji su se požurili pohvaliti da je Hrvatska napredovala za 24 mjesta u odnosu na godinu ranije, što bi značilo da je po konkurentnosti preskočila 24 zemlje u svijetu, ali bolji uvid u istraživanje otkriva promjenu metodologije tijekom godine. Kad se usporede podaci po istoj metodologiji dolazimo do napretka od tek dva mjesta i pozicije jedne od najnekonkuretnijih zemalja u regiji. Ispred nas su po mjerilima Svjetske banke i Makedonija i Crna Gora, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Mađarska, a za nama su tek Albanija, Srbija i Bosna i Hecegovina.

U društvu smo zemalja poput Moldavije i Omana, ali Svjetska banka nas hvali za napredak jer smo olakšali pokretanje poslovanja manjim administrativnim naknadama, olakšali i pojeftinili dobivanje građevinskih dozvola te zbog novog sustava carine koja je olakšala prekograničnu trgovinu. Kude nas jer smo učinili plaćanje poreza kompliciranijim za tvrtke kroz nove obrasce za PDV te zbog dizanja zdravstvenog doprinosa. U posljednje dvije godine prijavili smo više reformi nego u prethodnih skoro 6 godina", kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući istraživanje pa je i naglasio da su u 2013. i 2014. ukinuti parafiskalni nameti čime je poduzetnicima smanjen trošak poslovanja za 495 milijuna kuna.

Najveći pomak, kaže Vrdoljak, ostvaren je u zaštiti ulagača, ali je u interpretaciji brojki koristio podatke dobivene na temelju dvije različite metodologije.Ipak, poduzetnici gotovo da i ne primjećuju ikakvo poboljšanje. Branko Roglić, vlasnik Orbica, nada se da će se ti globalni pokazatelji možda uskoro "preliti" u realni sektor. "Kada vidim pojašnjenje naših političara zašto smo porasli za 20-ak mjesta, da je to uvelike i zbog toga što se sada kod nas može brzo i jednostavno osnovati tvtka, to mi zvuči smiješno. Tvrtku nije bio neki problem osnovati ni do sada, no problem je što kada se biznis registrira? Tek tada nastaju problemi kada se počinje s poslovanjem. Tada je potrebno stalno sređivati dokumentaciju, a nisam nešto primjetio da se administracija promijenila nabolje. Porezni sustav je također potpuno nepoticajan za poduzetnike", kaže Roglić. Bitnije pomake ne vidi niti Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave požeške drvne industrije Spin Valis.

"Teško je reći da ima nekih značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu, no primjećuje se sramežljivi napredak, posebice na lokalnoj razini gdje se poboljšava poduzetnička klima, a bolja je situacija u suradnji s javnim poduzećima. Posebno mogu istaknuti da nas je ugodno iznenadio HEP sa svojoj susretljivošću i brzinom obavljanja svojeg dijela posla. Za veće pomake nabolje na nacionalnom planu su nam potrebne, ne promjene, nego dubinske reforme", navodi Jelčić. Na njegovu tragu je i Zvonko Popović, vlasnik Kanaana, najvećeg domaćeg proizvođača čipsa iz Donjeg Miholjca. "Ne vidim nikakav osobiti pomak nabolje. I dalje u društvu ne postoji volja da se realno sagleda situacija i provede reforma javnog sektora. Iako se stalno govori o potrebi smanjivanje državnog i javnog aparata, proračun i porezi su sve veći, a broj zaposelnih u javnom sektoru i dalje buja. Nisam siguran koliko se u našoj zemlji mogla u godinu dana poboljšati poduzetnička klima, posebice zbog prakse diskrecionog zakonodavstva zbog zaštite parcijalnih interesa u smislu da se mogu donijeti odluke o predstečajnim nagodbama koje su, osim manjini zbog koje su i donesene, generalno gospodarstvu uzele 30-40 milijardi kuna, a da vjerovnike uglavnom nitko ništa nije pitao. Nitko ne zna da li će ovakvih zakona na uštrub većine poduzetnika biti još i kada", smatra Zvonko Popović.

Direktor stakloprerađivačke tvrtke Staklorez Burić iz Pregrade, Denis Burić, kaže da je relativno visoka pozicija Hrvatske zapravo i iznenadila jer je očekivao da stojimo puno lošije. "Poboljšanje uvjete koji su doveli do rasta na ovoj listi, moram priznati da nisam primjetio. Na domaćem planu nisam primjetio nikakve promjene nabolje, čak naprotiv. Imam dojam da lagano klizimo prema dolje već godinama, a prema sadašnjim procjenama bojim se da će se takav trend nastaviti i dalje.", žali se Burić. Zagrebačka poduzetnica Barbara Bolf, vlasnica i direktorica tvrtke za proizvodnju i promet kozmetkom BB Natura Vera, ističe da mora priznati da na vlastitom primjeru primjećuje neke minimalne pomake nabolje. "Možda se to najviše očituje u olakšanom poslovanju s inozemstvom nakon našeg ulaska u Europsku uniju. No, i na domaćem planu vide se neka poboljašnja. Mi smo sada u procesu registracije nekih novih proizvoda. Za sada još nisam sigurna koliko će taj proces trajati i s kakvim preprekama ćemo se boriti", kaže Bolf. 

Izjave poduzetnika

Ne vidim nikakav osobiti pomak nabolje. I dalje u društvu ne postoji volja da se realno sagleda situacija i provede reforma javnog sektora
Zvonko Popović, Kanaan

Teško je reći da ima nekih značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu, no primjećuje se sramežljivi napredak, posebice na lokalnoj razini
Zdravko Jelčić, Spin Valis

Pozicija na listi Svjetske banke me iznenadila jer sam očekivao da smo lošije pozicionirani, moram priznati, poboljšanje nisam osjetio
Denis Burić, Staklorez Burić

Ne vidim za sada nikakvo poboljšanje, no nadam se da će se ti pokazatelji uskoro preliti i u realni sektor. Nadam se da će biti pomaka nabolje
Branko Roglić, Orbico

Moram priznati da na vlastitom primjeru primjećujem da ima nekih minimalnih pomaka nabolje, Možda najviše u poslovanju s inozemstvom
Barbara Bolf, BB Natura Vera

Komentari (7)
Pogledajte sve

Jadan onaj koga tzv. svjetska banka hvali jer to znaci da kao sto i nasi pokazatelji govore ide po njihovom jasnom planu unistenja i kaosa cijele drzave i gospodarstva a hvaljeni ide putem propasti 🙂


Ne razumijem zasto o svakoj ekonomskoj temi pitaju za misljenje tajkuna Roglica,Orbico…covjek nista ne proizvodi nego samo uvozi jake i preskupe brendove u Hrvatsku. Kako je moguce da Gillette muske patrone za brijanje kojih je on uvoznik kostaju i po 40kn komad!?

tip je običan preprodavač preskupih brendova koji bi se prodavali i bez njega

Ne razumijem zasto o svakoj ekonomskoj temi pitaju za misljenje tajkuna Roglica,Orbico…covjek nista ne proizvodi nego samo uvozi jake i preskupe brendove u Hrvatsku. Kako je moguce da Gillette muske patrone za brijanje kojih je on uvoznik kostaju i po 40kn komad!?

S obzirom na stanje u Hrvatskom Realnom sektoru čini mi se da je Svjetska banka kod stvaranja liste uzela samo podatke od državnog Javnog sektora , ili su ih naši vladajući mangupi podmazali.

HNB , četiri puta veće od nule – je opet nula.

New Report

Close