Svima po 4000 kuna da bi sam birao radnike?

Autor: Marija Brnić , 29. ožujak 2013. u 16:27
Vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak/PIXSELL

Otpremninu bi dobilo svih 3320 zaposlenih, a njih 2000 vratilo bi se na posao.

Neočekivan novi zaplet imali su u četvrtak medijski izolirani pregovori novog vlasnika Brodosplita, samoborskog DIV-a, i sindikata o visinama otpremnina za tehnološki višak u splitskom škveru.

Ne samo dijelu kojeg smatra viškom, nego za svih 3320 zaposlenih u škveru, DIV je, naime, ponudio otpremnine u jedinstvenom iznosu od četiri tisuće kuna za svaku godinu staža, uvećano za 1500 kuna za svaku godinu nakon 20 provedenih u Brodosplitu. Najmanje 2000 radnika, kako je i bilo predviđeno programom restrukturiranja, potom bi se trebalo vratiti na posao u škver.Takav model pokazao se pravim vrućim krumpirom bačenim među splitske radnike, zbog kojeg su pregovori, koji su u četvrtak trebali biti završeni, produženi na još jedan dan. Prijedlog je, naime, zadovoljio većinu radnika, no nije imao i potporu sindikata, dok se ministarstva gospodarstva i rada nisu željela uplitati u pregovore između dvaju partnera.

Zbrinjavanje tehnološkog viška kroz ovaj u našoj praksi jedinstven model zahtijeva za vlasnika Brodosplita osjetno veći teret nego što je predviđeno programom restrukturiranja koji su odobrili Bruxelles i Banski dvori. Štoviše, ukupan iznos prelazi 230 milijuna kuna i veći je i od onoga iz programa (115 milijuna kuna), ali i onoga što je kao poslodavac obvezan isplatiti temeljem važećeg kolektivnog ugovora u Brodosplitu (140 milijuna kuna). No, neprihvaćanje ponude "otpremnina za sve" povlači pak raskidanje kolektivnog ugovora.Ponuda vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka, koji je i rijetki poslodavac u Hrvatskoj koji je ove godine radnicima isplatio "uskrsnice", želi zapravo ušutkati nezadovoljne radnike, ali primarno bi se time njemu kao novom vlasniku omogućilo da sam okrene novu stranicu i od velika broja zaposlenih odabere one s kojima će nastaviti suradnju i proces restrukturiranja kronično bolesnog Brodosplita.  

Komentirajte prvi

New Report

Close