Svih 20 najvećih dužnika Centar banke u stečaju ili pred gašenjem

Autor: Ana Blašković , 25. ožujak 2014. u 09:20
Poslovanje banke zainteresiralo i USKOK/Grgo Jelavić/PIXSELL

Najveći dužnici duguju propaloj Centar banci oko 380 milijuna kuna koje danas pokušava utjerati stečajni upravitelj D. Mikić.

Premda su poneki detalji o mutnim praksama poslovanja Centar banke u javnost isplivali kad ju je u rujnu u stečaj poslao regulator zbog čega se zainteresirao i USKOK, cijeli obujam nebuloza otkriva tek izvješće stečajnog upravitelja Damira Mikića za prošlu godinu.

Od 20 najvećih dužnika kojima je Centar banka odobrila gotovo 380 milijuna kuna kredita, svih 20 tvrtki je u stečaju, predstečajnoj nagodbi, neaktivno, ima blokiran račun ili milijunski gubitak, analizira Poslovni dnevnik.Plejada dužnika je raznolika; među njima su krizom pogođeni građevinari, proizvođači, tvrtke iz sektora trgovine, no svima je zajedničko da (praktički) više ne posluju pa je teško da će stečajni upravitelj Damir Mikić uspjeti utjerati dugovanja. Najveći pojedinačni kredit (u bruto iznosu krajem rujna 2013.) od 25,5 milijuna otplaćivala je tvornica ulja Gea, potom Adria logistika s 24,6 milijuna kuna,.. 

Poznati neplatiše
Od poznatijih neplatiša koji su se financirali kod Centar banke je osječki Konikom u stečaju, čiju sudbinu dijeli i brački Jadrankamen. Na listi su i varažinski Coning nekad u vlasništvu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, zatim mesna industrija Stipex, Estare Culto modna odjeća, Fantazija sport i Primaria Sedes Slavena Čolaka…  

Sudsko utjerivanje dugova
Uz najveće klijente koji duguju iznad pet milijuna kuna, banka od svih ostalih klijenata potražuje još 411,6 milijuna kuna, čime se kreditni portfelj Centar banke u stečaju penje na 1,1 milijardu kuna. Od toga je 923 milijuna kuna odobreno tvrtkama, a manje od 200 milijuna kuna građanima što smanjuje šanse za naplatu. Od ukupnog portfelja gotovo polovica, odnosno gotovo 660 milijuna kuna se ne otplaćuje uredno pri čemu je stečajni upravitelj procijenio da je potpuno nadoknadivo 436 milijuna kuna, djelomično 620 milijuna, a na 50 milijuna kuna banka može odmah 'zaboraviti'.  U pokušaju da utjera dugovanja, Ceba je i prije nego je završila u stečaju pokrenula 599 sudskih postupaka u kojima utjeruje više od 574 milijuna kuna, a nakon stečaja tek jedan u vrijednosti 10.000 kuna. Budući da banka nakon oduzimanja licence nema alternative nego njezina saga može završiti jedino likvidacijom i brisanjem iz registra, izvjesno je da je slijedi rasprodaja imovine. No, niti ona neće biti dovoljna da se namire svi dužnici propale kreditne institucije. 

Nedostatna imovina
"Odnos stečajne mase i obveza prema vjerovnicima na dan 31.12.2013. pokazuje da bi u slučaju unovčenja cijele neto aktive, nedostatnost stečajne mase u odnosu na obveze iznosila 57,3 milijuna kuna", stoji u izvješću. U teoretskom slučaju da se unovči bruto aktiva banke, višak stečajne mase nad odbvezama iznosio bi 405 milijuna kuna, no taj je scenarij u domeni nemogućeg. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Molimo na koljenima, klečimo ko u Crkvi pred Vladom……

DA ,KONAČNO ” POGASE “SVE TE AGENCIJE……!

/ fulala temu /

..Centar Banka završava kao i predhodna Banka iz Osijeka koju je vodio isti čovjek gospodin Ivo Markotić. Taj čovjek je veoma opasan i bezmoralan. Početkom 90tih je bez i malo savjesti odlazio sa otetim autom na posao u Slavonsku Banku nemareći niti malo što ga vlasnici tog automobila svako jutro sa prozora promatraju kako se bezbrižno oprašta od svoje porodice.
Markotića je Glavaš postavio na čelo Slavonske Banke (SB) i to na na mjesto Patarčića koji je brutalno bio izbaćen.
Zadatak Markotića, na toj poziciji, je bio da direktno i kroz stečajne postupke, uz podršku Ivana Mihaljevića ( od Glavaša postavljenog na čelo HFP- podružnice Osijek) i njegovog zamjenika Švedla te Vlaste Velicki (postavljenu na mjesto VD predsjednika trgovačkog suda) i drugih “meteora” iz porezne uprave i OS-sudova, transferira imovinu posrnulih osiječkih tvrtki na SB
(Tekos, Lio, Olt, Svilana, Kožara, Pivovara, Belje, Teina, Kožara, Mobilija, Slavonija MK, Mara, Obuća, Olt, Mio, Nama, Supermarket, Šibicara, Oranica, OTP, …) prema poznatoj metodi (SB na stare kreditne obaveze obračunava kamata na kamatu i na to kamatu i do peterostruke vrijednosti glavnice.

Nakon što je Markotić Glavašu odbio da mu prepiše dogovorenu polovicu “utjeranih” vrijednosti, ovaj daje nalog šefu policije Jezerčiću da privede Markotića u istražni zatvor. Slijedi klasično odvijanje..Miroslav Jukić postavlja „optužnicu“, na mjesto Markotića Glavaš postavlja Ivana Mihaljevića koji kreće u potragu za kupcem koji bi bio voljan šefove “udjele” u SB prihvatiti po nekoj razumnoj cijeni…na scenu stupa kontraverzni Jörg Heider i Hypo

Kao dobrog poznavaoca scene u Osijeku, čudi me da gospodin Bajić ili njegovi nasljednici do danas nisu pogledao u spise stečajnih postupaka osiječkih tvrtki koji su vođeni do konca 90tih na Osiječkom trg. sudu ili u spise privatizacije tvrtki (Gradnja d.d, Glas Slavonije, …) u kojima su vlasnici sa dubijoznim porijeklom kapitala postali produže ruke gospodina Glavaša.

Markotić bi mogao, kao veliki dužnik poreznih platiša, sada i nešta dobroga učiniti za njih odnosno za RH te ispričati drž. odvjetništvu šta to Glavaš sve posjeduje i na koji način je došao do današnje imovine..
živi bili pa vidjeli

Budući da banka nakon oduzimanja licence nema alternative nego njezina saga može završiti jedino likvidacijom i brisanjem iz registra, izvjesno je da je slijedi rasprodaja imovine. No, niti ona neće biti dovoljna da se namire svi dužnici propale kreditne institucije. ??[emo_vrtimise]

New Report

Close