Švicarci žele iz Udbine lansirati satelite za Google i Facebook

Autor: Bernard Ivezić , 16. veljača 2015. u 17:13
Ilustracija; Photo: Roland Weihrauch/dpa/DPA/PIXSELL

Iz Udbine bi se lansirali suborbitalni sateliti kakve žele postavljati Google i Facebook, a nakon toga bi nudila i usluge svemirskog turizma i brzih interkontinentalnih putovanja. Ulaganje od 50 milijuna eura i sto zaposlenih.

Švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) u Hrvatskoj je osnovala podružnicu i planira od Vlade i lokalne samouprave u Udbini tražiti koncesiju na tamošnji vojni aerodrom koji kani pretvoriti u Svemirsku luku. Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta u Hrvatskoj kaže da će točne iznose investicije imati nakon što dobiju koncesiju.

"Međutim, Svemirska luka u Udbini zasigurno će biti gotovo identična kao ona koju smo upravo počeli graditi u Švicarskoj, a u koju se ulaže 50 milijuna eura i koja planira zaposliti sto stručnjaka", kaže Bosanac.

Švicarci već iduće godine planiraju s Plesa raditi pokazne turističke Zero-G letove, odnosno letove tijekom kojih se postiže bestežinsko stanje. Do 2018. godine računaju ishoditi ne samo koncesiju već i postaviti svu potrebnu zemaljsku infrastrukturu nužnu za lansiranje komercijalnih suborbitalnih satelita s Udbine. Očekuje se da će tržište takvih satelita doživjeti eksploziju u idućih nekoliko godina, jer Google i Facebook već su započeli takvim satelitima pokrivati pristup internetu na dijelovima planete gdje nema drugog načina spajanja. S razvojem interneta stvari očekuje se da će potražnja za takvim satelitima samo dodatno rasti.

"Nažalost za lansiranje satelita i svemirske letove ne možemo koristiti postojeće zračne luke, jer Svemirska luka može postojati samo tamo gdje iznad nje nema zračnih koridora i zato nam je Udbina posebno zanimljiva", kaže Bosanac.

Objašnjava da je tvrtka S3 razvila tehnologiju koja joj omogućuje 75 posto jeftinije lansiranje satelita od onoga što može ponuditi NASA i drugi konkurenti. S3 koristi modificirani Airbus zrakoplov koji nosi shuttle sa satelitom. "Govorimo o desetak milijuna u odnosu na iznose od četrdesetak milijuna dolara", kaže Bosanac.

U idućem koraku Švicarci žele Udbinu pretvoriti u turističku atrakciju s koje bi se radili ne samo Zero-G letovi već i turistički letovi u svemir. Iza 2020. godine plan je to dodatno proširiti pa bi tako Udbina, koja je u blizini tri nacionalna parka i jadranske obale, postala jedna od četiri lokacije u Europi s koje bi ljudi za svega nekoliko sati mogli doletjeti u Kinu, Australiju, SAD, Južnu Ameriku i Afriku.

"To je dugoročna perspektiva i ovo je stoga vrlo dobra prilika za Hrvatsku da postane jedne od nekolicine zemalja na svijetu koje diktiraju razvoj buduće svemirske industrije, a mi smo to spremni pomoći ne samo izgradnjom Svemirske luke već poticanjem razvoja svemirske industrije u Hrvatskoj od obrazovanja do proizvodnje", zaključuje Bosanac.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Živio i ti meni! ali cuvaj se sranja micro/macro [emo_namigusa][emo_palacg]

ma razumijem ja da si ti aktivist, sve 5 [emo_smijesak]

Momak a sad se malo obrazuj, neovisno o velicini graha u lubanji [emo_plazi]

Vaš link …[/url]

Vaš link …

Vaš link …[/url]

Vaš link …

itd..

Aha, kvantiteta ne/ujece na kvalitetu kazes [emo_plazi] k tome je jedan manji GMO a drugi nesto veci, isti taj, GMO [emo_vrtimise]
Zanimljiv pokusaj manipulacije, nije mis nego je mouse [emo_smijeh]

New Report

Close