Svi subjekti u poslovanju s hranom za životinje moraju se pridržavati ovih uvjeta

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2013. u 13:41
SXC

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je obavijest svim subjektima u poslovanju s hranom.

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je obavijest svim subjektima u poslovanju s hranom te obavještava javnost da je, u svjetlu posljednjih događaja kontaminacije mlijeka i hrane za životinje mikotoksinima, a u svrhu sprečavanja kontaminacije istih, provesti sljedeće:

Svi subjekti u poslovanju s hranom za životinje moraju se pridržavati propisanih uvjeta iz Priloga II. Uredbe komisije (EZ-a) br. 183/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 12. siječnja 2005. godine, kojom se utvrđuju higijenski zahtjevi za hranu za životinje, na način da objekte za proizvodnji i skladištenje, opremu, silose, vozila i prostor oko njih održavaju čistim odnosno da provode mjere dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije (DDD). S obzirom da svi subjekti posjeduju pisani program i procedure zasnovane na načelima HACCP-a, preporuča se iste revidirati na način da se poveća učestalost kontrola na mikotoksine pri prijemu sirovina, odnosno da se mjere čišćenja provode prije svakog unosa nove hrane za životinje u objekte te s ciljem sprečavanja potencijalnih opasnosti (kao npr. rast gljivica, uzročnika stvaranja mikotoksina) potrebno je obaviti dezinfekciju prostora i opreme odgovarajućim odobrenim dezinfekcijskim sredstvom. Također, potrebno je uložiti dodatne napore i mjere kako bi se spriječila unakrižna kontaminacija novo unesene hrane za životinje koje bi moglo utjecati na sigurnost hrane za životinje i kakvoću proizvoda.

Hranu za životinje treba skladištiti na principima dobre skladišne prakse u za to predviđenim i prilagođenim prostorijama uz održavanje temperature na najnižoj mogućoj razini radi izbjegavanja kondenzacije i kvarenja.

U skladu s Prilogom II. gore navedene Uredbe, svi subjekti u poslovanju s hranom za životinje moraju, među ostalim, voditi i evidencije, odnosno imati svu potrebnu dokumentaciju uključujući podatke o sirovinama i gotovoj hrani za životinje u svrhu sljedivosti do konačnog odredišta.

U cilju osiguranja kvalitete hrane i zaštite zdravlja potrošača, potrebno je da svi u lancu, od proizvodnje hrane za životinje, skladištenja pa sve do njenog stavljanja na tržište, osiguraju provođenje navedenih mjera i ponašaju se u skladu s dobrom skladišnom i dobrom proizvođačkom praksom, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close