Svi sajmovi izgubili od 30 do čak 85 posto prihoda

Autor: Ivan Pandžić , 22. svibanj 2011. u 22:00

Gubitak je ove godine planiran na novih 30 milijuna kuna, a od sljedeće Zagrebački velesajam prestaje postojati u ovom obliku jer se gradi nova hala

Zagrebački velesajam sljedeće godine će prestati postojati u sadašnjem obliku. Osigurat će se novac za gradnju manjeg, funkcionalnijeg velesajma koji bi trebao smanjiti enormne gubitke koje nekadašnji simbol Zagreba i gospodarstva generira. Iako je dosad bilo poznato da je lani Velesajam imao gotovo 50 milijuna gubitaka, a ove je godine plan gubitak smanjiti na 30 milijuna kuna, prvi donosimo podatke o drastičnom padu prihoda svakoga organiziranog sajma. Te su podatke Uprava i Zagrebački holding dosad tajili. Za gubitke se krivila recesija, velike komunalne naknade te smanjenje broja zakupaca i izlagača.

Padovi od 35 do 80 posto otkrivaju i da Zagrebački holding i direktorica Velesajma Mirela Bartolec očito nemaju ni viziju ni znanje kako voditi Velesajam, kaže zastupnik HDZ-a Stanko Gačić koji je dobio podatke o sajmovima. Njihovu točnost potvrdio je i predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović. “Recesija će proći, ali problem je što nema dugoročne vizije i priprema za bolja vremena”, kaže Gačić. Kao jednu od kardinalnih pogrešaka Uprave navodi primjer otkazivanja Auto i Transport Showa posljednje dvije godine. Iako je službeni razlog nezainteresiranost izlagača zbog krize, Uprava nije snizila cijene zakupa u krizi. Izgubljeno je 10 milijuna kuna prihoda godišnje. Ivo Čović je, s druge strane, ustvrdio da je za pad kriva gospodarska kriza te da izlagači u brojnim slučajevima nisu bili zainteresirani ni uz sniženje cijena. Potvrdio je da će se 2012. osigurati novac za redizajn i gradnju nove hale Velesajma. Hoće li se financiranje pokriti iz prodaje cijelog Velesajma, djelova ili trećim putem, treba dogovoriti s Milanom Bandićem.

Najveći pad prihoda grupa sajmova

Grupa graditeljstvo (-85%)
U dvije godine prihod je sa 7,6 pao na milijun kuna lani

Jesenski velesajam (-70%)
Od 15 milijuna godišnje, na 8,6 2008. pa 4,9 milijuna 2009. godine i lani 2,6 milijuna kuna

Auto i transport show
Prihod je 2008. iznosio 9 milijuna kuna, a potom sajam nije više održavan zbog krize.

Ambienta (-60%)
Sajam je sa 10,3 milijuna kuna 2008. lani pao na 4,3 mil. kuna

Nautika (-70%)
Ovaj je sajam sa 6,8 mil. kuna 2008. pao na 2,1 milijun ove godine

Interliber (-30%)
U 2008. ostvario 3,9 milijuna kuna prihoda, a lani 2,7 milijuna

Komentirajte prvi

New Report

Close