Svi helikopteri Kiowa Warrior dopremljeni u bazu Zemunik

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2016. u 11:00
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Jedanaest preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a dopremljeno je rano jutros, u subotu 3. prosinca 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik.

Uz ranije isporučenih pet helikoptera krajem srpnja ove godine današnjom pošiljkom završena je isporuka svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior  kojima će biti opremljena Eskadrile helikoptera u bazi Zemunik.

I ovoga puta helikopteri, pričuvni dijelovi i oprema stigli su američkim avionom C-5 Galaxi, a odmah po slijetanju C-5 u Zemunik pristupilo se iskrcaju, te pripremnim radnjama oko carinjenja, evidentiranja, skladištenja i primopredaje pristigle tehnike, naoružanja i opreme.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom

Predstavljanje pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior planirano je narednih dana, a o konkretnom terminu ćemo pravovremeno obavijestiti medije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zašto ne poljski Black Hawk?

Možda bi rješenje bilo da pitamo Poljake da nam prodaju koji Black Hawk koji oni (odnosno Locheed Martin) proizvode u PZL Mielez-u. Poljaci su čak stornirali ugovor za helikoptere koji su imali s Airbusom da bi mogli kupiti svoje naturalizirane Black Hawk-e,a što je izazvalo pravi mali rat između Varšave i Pariza.

Ovi Kiowa Warriori su polovni i isporučeni su iz američkih vojnih rezervi. Na stranu to što će uopće izviđati (ja sam do sada mislio da je to zanimacija satelita) – nadajmo se da neće biti u službi tako dugo kao MIG-ovi 21 koji još uvijek nisu povučeni iz naoružanja…

bit će rata, kako je krenulo. moskva i washington neće biti ni taknuti. a zagreb i beograd i sarajevo možda hoće

Izviđačko-borbeni helikopteri, dakle ne transportni

Ovo je za hrvatske potrebe beskoristan helikopter. Dovoljno je malo proučiti šta stručne stranice kažu o tom helikopteru i čemu služi. Izviđački helikopter koji se koristi kao potpora jurišnom Apachu. Čemu on može služiti kad ne može nositi ni teret ni nosila ni ljude!? Ruski Mi8 koliko vidimo svake godine pomažu u transportu unesrećenih tj imaju veliku korist i za hrvatsku civilnu uporabu. Ovaj to ne može nego može samo izviđati!?

New Report

Close