Švedski div sa 300.000 zaposlenika kupuje hrvatske tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2012. u 10:26
PXL

Radi se o švedskom Securitasu koji je u 2011.godini imao prihod od 380 milijuna eura.

Prihod 200 milijuna eura, 112 tvrtki, 13.775 zaposlenih. Tako otprilike izgleda slika tržišta zaštitarskih kompanija u Hrvatskoj u 2011. godini.  te je godine na hrvatsko tržište stigla i jedna od najvećih zaštitarskih kompanija koja ima dvostruko veći prihod od svih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Radi se o švedskom Securitasu koji je u 2011.godini imao prihod od 380 milijuna eura. Securitas je postao većinski vlasnik Zvonimir Securityja, danas treće tvrtke po udjelu na zaštitarskom tržištu. Riječ je o globalnom zaštitarskom divu koji širom svijeta u svojoj 51 kompaniji ima oko 300.000 zaposlenih, navodi Jutarnji list.  2011. godina bila je godina velikog rasta Securitasa. Naime,  kupili su 19 zaštitarskih kompanija diljem svijeta,  u kojima je ukupno zaposleno 24.900 osoba.

Securitas tu nije stao, ove su godine nastavili širenje u Hrvatskoj kupnjom još dviju tvrtki, riječkoga Protecta i Sigurnosti-Buzov iz Slavonskog Broda. Kako Jutarnji list piše,  za kupnju 85 posto Zvonimir Securityja i Protecta švedska je tvrtka platila 83 milijuna kuna, a Buzov su kupili u 100-postotnom udjelu. Kupnjom tih triju tvrtki, Securitas u Hrvatskoj postaje ozbiljan konkurent Sokol-Mariću i AKD-u, zaštitarskim tvrtkama koje trenutno imaju najveći udio na tržištu.

Direktor Zvonimir Securityja, Trpimir Lučić, rekao je za Jutarnji da je poduzeće sada na trećem mjestu sa sedam posto udjela na tržištu. U toj tvrtki ističi kako su  i prije Securitasa bili ozbiljni konkurenti, a sa Securitasom su napravili korak naprijed u odnosu na konkurenciju. Jutarnji list navodi kako bi dolazak tako ugledne svjetske zaštitarske kompanije mogao rezultirati uvođenjem reda među zaštitarskim tvrtkama na hrvatskom tržištu koje su prošlih godina nerijetko gostovale na stranicama crne kronike.

Komentirajte prvi

New Report

Close