Švedska može biti uzor: polovicu otpada iz domaćinstava pretvara u energiju

Autor: Marko Biočina , 26. ožujak 2015. u 10:11
S. Noreén, viši savjetnik švedskog ministra za poduzetništvo i inovacije/B. Filić/PIXSELL

Diljem Švedske 32 postrojenja proizvode toplinsku energiju za 810.000 domaćinstava i električnu energiju za 250.000 kuća.

U Europskoj uniji trenutno djeluje više od 450 postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, a više od 14 milijuna građana koristi tu energiju.

Tehnologija energetske oporabe otpada danas je naredovala do te razine da su njezine štetne emisije svedene na ekstremno nisku razinu, značajno ispod emisija niza konvencionalnih sustava, poput prometa ili energetski intenzivnih industrijskih postrojenja. Zaključci su to hrvatsko-švedske konferencije na temu energetskog korištenja otpada koja je održana jučer u Zagrebu. Švedska je jedan od europskih lidera na tom području, a kako je otkrio viši savjetnik švedskog ministra za poduzetništvo i inovacije Stefan Noreén, švedska tehnološka rješenja u tom sektoru razvijala su se desetljećima.

"Prvo postrojenje za energetsku oporabu otpada sagrađeno je 1904. u Stockholmu, a danas diljem Švedske 32 postrojenja proizvode toplinsku energiju za 810.000 domaćinstava i električnu energiju za 250.000 kuća. Trenutno se 50 posto otpada iz domaćinstava pretvara u energiju. Samo u 2012. energetski je obrađeno 2.270.000 tona otpada", rekao je Noreén. I HEP u svom portfelju termoelektrana i toplana vidi prostor za korištenje goriva iz otpada kao sredstva povećanja efikasnosti rada tih objekata, smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima, ali i ostvarenja mogućih pozitivnih financijskih efekata.

"Za poslovanje HEP-a u budućnosti važna je činjenica da kogeneracijska postrojenja za termičku obradu otpada uz primarni cilj proizvodnje toplinske energije, na održiv način smanjuju potrebu korištenja fosilnih goriva, što s pomaže diversifikaciji energenata i dovodi do značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova. Prepoznajemo svoju ulogu i u segmentu gospodarenja otpadom", rekao je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić. Inače, procjenjuje se da se čak 80% energije sadržane u otpadu može vratiti u energetski sustav, a sprobane tehnologije najbolje stupnjeve iskoristivosti mogu postići kroz kogeneracijske procese proizvodnje električne energije i topline. Zbog toga su idealne lokacije za gradnju takvih objekata gradska središta s razvijenom toplovodnom mrežom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close